BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú a várólista a vármegyei idősotthonokban

Ahol lehetséges, és a büdzsé engedi, Debrecen és Hajdú-Bihar vármegye különféle támogatásokkal és segélyekkel pártfogolja lakosait. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az idősotthonokba jelentkezők várólistája változatlanul hosszú. Eközben az üres gondozói álláshelyekre nagyon nehéz munkaerőt találni.

Bár az elmúlt években nőtt a debreceni és hajdú-bihari idősotthonok száma, a várólisták a 3-6 ezer forintos napi térítési díjak és a milliós egyszeri belépési összegek mellett is hosszúak. A fiatalok elvándorlása előrevetíti a probléma erősödését: az idősek magukra maradnak, ellátásukról a család nem tud gondoskodni. 

Group,Of,Elderly,People,Sitting,On,The,Sofa,During,Lunch
Várhatóan egyre több egyedülálló idős emberről kell gondoskodni a jövőben.
Fotó: Shutterstock

Továbbá a pszichiátriai betegek elhelyezése is nyomasztóan nehéz – derül ki a debreceni önkormányzat több mint százoldalas szakmai anyagából. A könnyebbség kedvéért a Cívishír pontokba szedte a dokumentum legfontosabbnak, legérdekesebbnek tartott részleteit.

Debrecen 201 ezres lakosságának ötödrésze (40 ezer fő) elmúlt 65 éves, közülük 25 ezer nő, 15 ezer férfi. A 65 év felettiek száma 2008 óta folyamatosan emelkedik a városban. 

Várhatóan egyre több egyedülálló idős nőről kell gondoskodni, miközben a korcsoport egészségi és mentális állapota fokozatosan romlik, a generációk eltávolodtak egymástól, egyre több az egyedül élő öreg.

A debreceni Városi Szociális Szolgálat által működtetett Pallagi úti idősotthonban 2022 végén 201-en voltak az ápolás-gondozási részlegen, 47 százalékuk 80 év feletti. A demensek részlegén 48 idős – zömmel 80–89 éves – embert gondoztak. A Szávay Gyula utcai idősotthonban 32-en laktak, s szinte mindenki elmúlt hetven. Míg korábban csak a Szávay Gyula utcai otthon esetében vezettek hosszú várólistát, mára ez a Pallagi úti intézményre is igaz. Ennél 2023 novemberében az ápolás-gondozási részlegen 46, a demenseknél 49, a gondozóháznál 22 várólistás volt. A Szávay Gyula utcai telephelyen 41-en szerettek volna elhelyezést nyerni. Gondozásuk nagy teher a hozzátartozóknak, akik gyakran maguk is idősek, betegek, esetleg éppen emiatt mutatják a depresszió tüneteit. Eközben az üres gondozói álláshelyekre nagyon nehéz munkaerőt találni.

A vármegyei otthonok is telítettek

Míg Hajdú-Biharban 2015-ben 37 idősotthon működött, addig a számuk mára meghaladta az ötvenet – írja a Haon. Az ellátást leginkább 80–89 év közötti, főként özvegy, alacsonyabb iskolai végzettségű nők veszik igénybe. A térítési díjak tavaly napi 3100–6400 forint között mozogtak, míg az egyszeri belépési hozzájárulás 5 millió forintig terjedt. Az intézmények szinte mindegyike teljes kihasználtsággal működik, a várólisták hosszúak. Az igénylők egészségi állapota egyre rosszabb, sok egyedül élő, elmagányosodó nő kéri felvételét.

Closeup,Of,Elderly,Lady,Holding,Walking,Cane,In,One,Hand
Az átmeneti ellátást biztosító gondozóházak, önmagukat lakóközösségként hirdető intézmények is segítik a rászoruló időseket.
Fotó: Shutterstock

Átmeneti ellátást biztosító gondozóházakból – idősek számára – 14 működik a megyében, ebből kilenc Debrecenben. A térítési díjak napi 5 ezer forint körüliek, a gondozottak zöme 85–89 év közötti nő szív- és érrendszeri betegségekkel, látászavarokkal. Szintén sokan vannak a várólistákon.

Hajdú-Biharban továbbra is működnek engedély nélküli – önmagukat lakóközösségként hirdető – gondozóházak idős kliensekre számítva. 

Valójában nem átmeneti jelleggel nyújtanak szolgáltatást, az ellátás szakszerűtlen, a tárgyi feltételek elégtelenek. A lakószobák zsúfoltak, nem érvényesül a személyenkénti legalább 6 négyzetméter lakóterület, nem biztosított az akadálymentesség. Nem ritka, hogy ugyanaz végzi a 10-12 személy teljes ellátását, ápolását, a főzést és a takarítást is. Ahogy az sem, hogy pszichiátriai betegeket helyeznek el az idősek között.

Hajdú-Biharban a leghosszabb várólisták az állami fenntartású szociális intézményeknél, valamint a fogyatékos és pszichiátriai betegekről gondoskodó, valamint a pszichiátriai betegek átmeneti elhelyezését szolgáló otthonoknál alakultak ki. 

A vármegyében a fogyatékosok számára 24, a pszichiátriai betegek elhelyezésére nyolc, a szenvedélybetegek érdekében egy otthon működik. Hajléktalanok számára nincs ilyen lehetőség. A bentlakásos szociális intézményekben 4347 férőhelyen 4063 gondozottat tartottak számon.

Romlott a helyzet a pandémia miatt

A pandémia következtében még a tanyán élők is „visszahúzódóbbak, óvatosabbak, tartózkodóbbak lettek”. Több lett 

  • az egészségügyi probléma, 
  • a szövődmény
  • az alapbetegségek felerősödtek, 
  • újabb betegségek jelennek meg és egyre fiatalabb korban. 
Lovely,Nurse,Assisting,Senior,Man,To,Get,Up,From,Bed
A pandémia miatt sok idősnek romlott az egészségügyi állapota.
Fotó: Shutterstock

Egyes településeken jellemzően romlott a családok anyagi helyzete, a jövedelem kiesése miatt nehéz helyzetbe kerültek, 2022-ben többen vettek igénybe rendkívüli települési támogatást, de a nyugdíjemelési és az egyszeri segély iránti kérelmek száma is szaporodott, valamint az adományok iránt is megnőtt az érdeklődés – olvasható a Haon által idézet beszámolóban.

Szükség van a gondnokokra, az étkeztetésre és egyéb támogatásokra

A debreceni szociális étkeztetést naponta átlagosan 8875-en vették igénybe 2022-ben (egy évvel előtte 6313-an). A népkonyhán tavalyelőtt napi mintegy 17 ezer, 2021-ben 19 ezer embert szolgáltak ki. A szolgáltatók helyzetét a magas rezsiköltségek, az emelkedő üzemanyag-, nyersanyag- és élelmiszerárak nagyon megnehezítették. Sok helyen elkerülhetetlenné vált a térítési díjak emelése.

A vármegye falugondnoki szolgáltatásait idősebb nők vették igénybe 60 ezer forint alatti nyugdíjjal. A tanyagondnoki szolgáltatással elsősorban 60–74 év közötti, többségében nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező nők élnek, valamint olyan gyerekek, akiket tanyagondnokok szállítanak iskolába.

Winter,Preparation.,Stacking,Firewood.,Pile,Of,Firewood,Loggs.,Firewood,Background.
Debrecen városa különféle időszaki vagy eseti támogatásokkal is segíti a helyi lakosokat: így például kétszer egy évben tűzifával.
Fotó: Shutterstock

Házi segítségnyújtásban (tisztálkodás, bevásárlás, szociális ügyintézés, háztartási munkák stb.) 2022-ben 1530-an részesültek Debrecenben. Szintén vármegyei szintre vetítve a szolgáltatást, elsősorban 80–89 év közötti, özvegy, nyolc általános iskolai végzettségű, saját ingatlanban élő idősek – főként nők – vették igénybe. Míg egyes szolgáltatóknál a házi segítségnyújtás ingyenes, addig másoknál a megállapított térítési díj meghaladja az óránkénti háromezer forintot. E téren is gond a megfelelően képzett, megbízható szakemberek hiánya, különösen a kisebb településeken.

Debrecen városa különféle időszaki vagy eseti támogatásokkal is segíti a helyi lakosokat: lakásfenntartási, időszaki és eseti pénzbeli segéllyel. Kérhető továbbá tűzifa-, lakbér-, kelengye-, iskolakezdési, gyógyszer- és temetési támogatás is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.