BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lepusztult szállodák rontják Miskolctapolca gyönyörű környékét

A turisztikai zászlóshajónak tartott Miskolctapolcán legalább két elfogadhatatlan állapotban lévő szálloda is rontja az összképet.

Az 1974-ben megnyitott, háromcsillagos hotelként működő Juno szálló cseppet sem bizalomgerjesztő látképe messziről a szemébe ötlik a Miskolctapolcára érkezőknek – írja a Boon.

Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Az egykor impozáns, 14 emeletes épületben az alaptevékenységen túl kaszinó, diszkó, drinkbár is működött, illetve volt egy – a szocialista időkben kuriózumnak számító – importcikkeket árusító boltja. A rendszerváltáskor a Hotel Juno a HungarHotels hálózatának lett a része. Aztán többször üzemeltetőt cserélt, és végül – olyan két évtizede – lakat került az épületre, és elindult az enyészet útján. 

A Boon többször foglalkozott vele, hogy a Juno jelenlegi tulajdonosa – egy magánszemély – több alkalommal hirdette meg eladásra az épületet, és 780 millió forintot remélt a tranzakcióból. Mind ez idáig sikertelen volt a próbálkozás, és a szálloda továbbra is ott árválkodik Miskolctapolca központjában egyre romló külalakkal.   

Bedőlt a vállalkozás 

Hasonlóan az enyészet felé halad a tapolcai strand mögött a büfésort is magában foglaló Garas Sámuel sétány sarkán egy el nem készült, annak idején nagy reményekkel kecsegtető szálloda.

Az építkezés ütemesen haladt, majd 2006-ban jelentkeztek a gondok. Annak az évnek az őszén jelent meg az építtető Regent Trade Kft. felhívása az el nem készült, négycsillagosnak tervezett szálloda értékesítésére, avagy befektető partner keresésére. Mint fogalmaztak, a több éve épülő szállodai fejlesztés megvalósítása túlnőtte a családi vállalkozás elképzelt kereteit. A tulajdonos felajánlja megvételre, vagy befektető partnert keres a befejezéshez és működtetéshez, illetve finanszírozási lehetőséget keres, mely esetben visszavásárlási kötelezettséget is vállal.

20190709 Miskolctapolcafotó: Ádám János ÁJ Észak-MagyarországHotel Juno bejárás.
Fotó: Ádám János

Az akkori felhívás szerint a szálloda egy év alatt befejezhető, a költsége mintegy 200 millió forint lett volna.

A szállodai fejlesztés készültségi foka – a 2006 januárjában készült ingatlanforgalmi szakértői vélemény alapján – 85 százalékos volt. A befejezéshez szükséges építőipari munkák elvégzésére, amely a szálloda teljes befejezését biztosítja – nettó 123 millió forint összegben, 2006 év végi határidővel –, kivitelezői szerződés volt érvényben. A szálloda berendezésére, felszerelésére mintegy 75 millió forintot irányoztak elő. A szállodai ingatlan vételárát nettó 800 millió forintban határozták meg.

Az önkormányzat örökölte a romot

Az el nem készült szállodát nem sikerült eladni, a társaság csődbe ment, az épület – feltehetően az adósság fejében – átmenetileg az államé lett, de most – úgy tudjuk – a miskolci önkormányzat tulajdona. 

Mint azt a megyei lap írta, nincs könnyű helyzetben a gazda, hiszen a lassan két évtizede befejezetlen ingatlan állaga folyamatosan romlik, nem könnyű befektetőt találni rá. Az arra járó miskolci vagy turista számára nem túl vendégmarasztaló látvány az elhagyatott épület. 

A főváros mellett történelmi és fürdővárosainkat választjuk őszi pihenőre

Sokan útra kelnek: kopogtat a hosszú hétvége, és vár az őszi szünet is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.