BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: ára volt az eufóriának a skót meccsen, magyar szurkolókat büntettek

Pirotechnikai eszközök használata és egyéb, kevésbé súlyos szabálysértések miatt vontak felelősségre magyar szurkolókat a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Skócia elleni mérkőzés idején. A német hatóság munkáját 32 magyar rendőr is segíti a torna idején.

Több száz eurós bírságot kaptak a vasárnapi Skócia–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzésen történtek miatt azok a szurkolók, akik nem tartották be a szabályokat, például tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, vagy jegy nélkül akartak a stuttgarti stadionba lépni – írta meg az Index. Utóbbira azt hozták fel példaként, hogy egy magyar drukker például kétszer is megpróbált bejutni a stadionba, aminek súlyos bírság lett a vége. A magyarok 1-0-s győzelmével zárult mérkőzés egyébként fizikai atrocitások nélkül zajlott. Nemcsak a stadionban nézték a foci-Eb számunkra sorsdöntő csoportmeccsét a szurkolók, hanem összesen húszezer szurkoló követte a küzdelmet a környékén, azonban az intézkedések száma elenyészőnek számít más nemzetekhez képest – mondta Vattayné Székely Noémi őrnagy, az ORFK Kommunikációs Szolgálat koordinációs osztály kiemelt főreferense.

Football: UEFA Euro 2024 - foci-Eb 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Néhány szurkolónak megdrágult a foci-Eb / Fotó: AFP

A lap megírta azt is, hogy kétoldalú együttműködési megállapodás alapján a magyar rendőrök 32 fővel teljesítenek szolgálatot. 

A magyar rendőrök harmadik alkalommal biztosítanak külszolgálatot, az Eb-n nem csak a magyar válogatott eddigi három mérkőzés alatt, hanem a Nemzetközi Rendőri Együttműködési Központban folyamatosan dolgoznak.

Két rendőr feladata a folyamatos információáramlás biztosítása, emellett egy húszfős egyenruhás állomány a közterületen teljesít szolgálatot a német rendőrökkel kooperációban. A magyar rendőrök hazai egyenruhában a német szakemberekkel razziáznak a főbb közlekedési helyeken a reptereken, vasútállomásokon. Egy tízfős csapat elsődleges feladata pedig szurkolókkal való kapcsolattartás.

A sajtófőnök szerint folyamatos szervezési, egyeztetési munkával járnak a feladataik, például a biztonsági egyeztetésekkel kapcsolatban minden helyszínt alaposan bejárnak a találkozási ponttól, a vonulási útvonalon keresztül a szektorokon át a stadionokig. Bár három mérkőzésen vannak túl, és a német sajtó előzetesen rossz híreket közölt a magyar szurkolókról, kiemelten a Carpathian Brigade-ról, azonban a szurkolók rácáfoltak az előítéletekre. A Carpathian Brigade alapítói a magyar válogatott ultráiként definiálták magukat 2008-ban. A csoport a megszűnt „XII. Hadosztály” helyét vette át, és évekig kitartóan szervezte magát.

Megnyugtattuk a németeket, hogy az ultrákat nem szabad összekeverni a futballhuligánokkal

– hangsúlyozta a sajtófőnök, hozzátéve, hogy háromezer rendőr teljesített szolgálatot Németországban vasárnap, de a meccsnap minden rendbontás és fizikai atrocitás nélkül lezajlott.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.