BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Sósan is szeretjük a fagyit, a magyar cukrászok megízlelték a világsikereseket is már

Az élvonalbeli fagyisok több mint fele balatoni, az idei Év fagylaltja versenyen is taroltak a tóparti településekről benevezett cukrászok. A sikeres magyar fagylaltmesterek többsége a harmincas éveiben jár, ez a fiatal generáció ráadásul már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is egyre több és egyre fényesebb díjakat nyer.

Taroltak a balatoni cukrászdák az idei Év fagylatja versenyen is, ahol idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda mestercukrásza által készített Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel kreáció nyert, és több ezüst éremmel, valamint kategória győzelemmel ismerték el az egyre inkább fogalommá váló balatoni fagylaltok minőségét.

 

A Világgazdaság  turisztikai magazinja, az Óperencia podcast legfrissebb epizódjában  Pálfi Attilával, a Balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó tulajdonosával, a fiatal fagylaltmester generáció egyik ismert, számtalan díjjal elismert képviselőjével beszélgettünk a legújabb piaci trendekről.

Mint elhangzott, a hazai fagyi toplista kezd átrendeződni, a csokoládé, vanília, eper, citrom és málna alkotta élbolyba felkerült a mangó és a pisztácia is.

A balatoni fagylaltmester tapasztalatai szerint már inkább a pisztácia vezeti a toplistát. 

Pisztáciát mindenki kér, mostanra a legkeresettebb fagylalttá vált

–  mondta Pálfi Attila, aki szerint 

ma már teljesen normális az, hogy egy fagylalt sós. 

A pisztácia, vagy a karamell fagyi sósan már sokkal jobban eladható, mint édesen. 

A legjobban a díjnyertes fagyik fogynak, amelyik valamilyen eredményt elért és azt tábla jelzi, láthatóan jobban vonzza a vevőket.

A Balaton fagylalt nagyhatalomként van mostanában definiálva, több mint egy évtizede van helyi verseny is,  de az országos versenyen is nagyon eredményesen szerepelnek a balatoni cukrászdák.

Vörösboros fügés dió lett a Balaton fagyija 2024-ben

A balatongyöröki Promenád kávéház Balatoni Mámor nevű vörösboros fügeöntetes diófagylaltja nyerte meg a XI. Balaton Fagyija választást. A Balaton Fagyija 2024 választáson egy balatonfüredi, egy balatonmáriafürdői és egy veszprémi fagyizó kreációja kapott különdíjat. A Balatoni hekkel idén nem tarolt a tavalyi sajtos-tejfölös lángosos fagyival különdíjas cukrászda.

Az ízekkel merészen kísérletező balatonmáriafürdői fagylaltmester a kaliforniai paprikát a málnával is összeházasította, és sikeres terméke a fehér mák, a mentás uborka, de az alkoholos fagylaltjai is nagyon népszerűek. Minden kétséget kizáróan

 a tavalyi Balaton fagyija különdíjával elismert sajtos-tejfölös lángos fagylaltja lett a leghíresebb, az idei balatoni versenyre hekk ízű fagylaltjával már poénból nevezett be.

Szükség van az újításokra, a hekk fagyival az volt a célja, hogy újat mutasson. Pálfi Attila úgy tudja, hogy halból, húsból fagylaltot még nem készített más, különös kreációval új irányokat keres, és közel érzi magát ahhoz, hogy meg is találja.

Bármiből lehet fagylaltot készíteni, belsőségekből, zöldségekből egyaránt.

Közönségdíjas kreáció a kecskeméti versenyen, ahol külön kategóriát kapott a sárgabarack (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)

A közönség vevő az újításokra, a különleges, érdekes ízekre. Még a hekk ízű fagyit is szívesen megkóstolják sokan,

előbb csak kiskanállal, de a többség kér utána egy gombócot belőle – tudtuk meg a Vitorlás Fagyizó tulajdonosától.

A Balatonnál láthatóan új fejezetet nyitottak az elmúlt években a fagylaltpiacon, az élvonalbeli magyar fagyisok több mint fele balatoni. A sikeres magyar fagylaltmesterek többsége ráadásul igen fiatal, többségük a harmincas éveiben jár.

A fiatal generáció új alapokra helyezte a magyar fagylaltot, rendkívül sokat tesz annak hazai és nemzetközi elismertségéért, a kézműves magyar fagyi minősége már semmiben nem marad el az ikonikus olasz fagylaltétól – derül ki a beszélgetésből, amelyet teljes terjedelmében itt lehet meghallgatni:

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.