BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nem várt helyről kapott dicséretet az Orbán-kormány – vége a háborúnak?

Hosszú évek óta nem történt olyan, mint most kedden: a kormánnyal hadilábon álló intézmény tulajdonképpen elismerte a kormányzati intézkedések hatékonyságát. Nagyon nem is tehetett mást, a szakértők és piac is elfogadta a kormány elképzeléseit.

Hosszú története van a kormány és Magyar Nemzeti Bank közötti konfliktusnak, amely a múltban nem volt mentes az egészen éles kirohanásoktól. Hol Matolcsy György jegybankelnök korholta korábbi beosztottját és alelnökét azóta nemzetgazdasági miniszter lett Nagy Mártont, mivel szerinte jelentős szakmai hibát vétett a nemzeti bankban töltött ideje alatt, ezért el kellett őt onnan távolítania, hol pedig a tárcavezető lőtt vissza azzal, hogy „hála Istennek” már nem a Matolcsy György a főnöke.

kormány
Nem várt helyről kapott dicséretet az Orbán-kormány – vége a háborúnak? / Fotó: Róka László

Persze a vitának volt kevésbé személyeskedő, inkább szakmai jellege is, ami a két intézmény eltérő mandátumából fakadóan érthető is, bár az utóbbi időben mintha ebből lett volna kevesebb.

Ilyen ritka alkalom volt, csak más előjellel, a keddi kamatdöntés és az azt követő sajtótájékoztató, ahol a jegybank alelnöke lényegében elismerte a kormányzat által védelmi hozzájárulásnak nevezett bevételnövelő intézkedések hatékonyságát.

A kormány július 8-án jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetniük azoknak a multiknak, bankoknak és az energetikai cégeknek, amelyek extraprofitra tesznek szert a háborús időszakban, ebből pedig hozzávetőleg 400 milliárd forint pluszbefizetést vár az államkasszába. Amennyire gyorsan reagált a piac hirtelen forint gyengüléssel, olyannyira elfogadta az extraprofit adóról átkeresztelt kormányzati sarcot. A forint árfolyama azóta is stabilan 390-392 közötti tartományban mozog. 

Talán ez is szerepet játszott abban, hogy Virág Barnabás a szokásos háttérbeszélgetésén azt mondta, a monetáris tanács megítélése szerint a hiánycsökkentő intézkedések támogatják a 2024-es 4,5 százalékos és 2025-re kitűzött 3,7 százalékos GDP-arányos hiánycél elérését. 

Úgy számolt, hogy idén a bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések együttesen a GDP 0,6, míg jövőre főként a bevételnövelő lépések 0,7 százalékával javítják a büdzsé egyensúlyát. 

Mindez azért nagy szó, korábban többször kritizálta az MNB a kormányt a fiskális fegyelem felborulása miatt. Matolcsy György emiatt három éves konszolidációs programot is javasolt az egyensúly helyreállítása érdekében. 

Ezért kellett belenyúlni a költségvetésbe

A kormányzat által bejelentett összeg megegyezik azzal a kiigazítás mértékkel, amit az elemzők és a nemzetközi hitelminősítők is vártak, hogy a nyár folyamán meglép a kabinet. Tavaly óta ugyanis folyamatos elcsúszásban volt a költségvetés, egyrészt 2024-es bázisban volt óriási eltérés az 1000 milliárdos áfabevétel-kiesés miatt, másrészt az idei növekedést a gyenge európai konjunktúra miatt már a második hónap után lejjebb húzta a nemzetgazdasági minisztérium, ami érthető okokból a büdzsé számaira rányomta a bélyegét. 

A 400 milliárdos csomaggal azonban az elemzők egyöntetű véleménye szerint is rendezte a költségvetés kérdését a kormány, az más kérdés, hogy szükség-e később nagyobb szerkezeti átalakításra, ami már csak azért is merül fel, mert júliusban szinte biztosan elindítja Magyarországgal szemben az unió a túlzottdeficit-eljárás, amelyben egy konszolidációs tervet kell bemutatnia a kormánynak az unió felé, hogyan tervezi lefaragni a hiányt. Mindez azonban nem érheti váratlanul a kabinetet, Orbán Viktor már az idei gazdasági évnyitón arról beszélt, hogy a kormány 3 év alatt, 2026-ra szorítaná le a 3 százalék alá a költségvetési hiány mértékét, egy évvel korábban, mint ahogyan az unió elvárja.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.