BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbbak lettek tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak

Az öngondoskodás költségei csökkentek tavaly, miközben a hozamok tavaly magasak voltak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak díjai hosszú távon sem haladják meg az egy százalékot.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly arányosan olcsóbbak voltak, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményéből. 

Toy,Pink,Piggy,Bank,On,Work,Table,Of,Senior,Tenant,, önkéntes nyugdíjpénztár
Az önkéntes nyugdíjpénztár rendkívül versenyképes a költségek alapján / Fotó: Shutterstock

A költségeket visszamenőlegesen kifejező díjterhelési mutató tavaly 0,69 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 0,72 százalékról, 

elsősorban a működési költségek csökkenése miatt, ugyanis a magas hozamoknak köszönhetően a befektetési díjterhelés még nőtt is.

Az eltérő módszertannal számolt és az MNB honlapján az élet- és nyugdíjbiztosítási díjakkal is összehasonlítható, előretekintő teljes költségmutató pedig tavaly átlagosan 0,9 százalékra csökkent, szemben az egy évvel korábbi 0,94 százalékkal.

A jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy a használt módszertantól függetlenül az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos költségszintje hosszú távon is 1 százalék alatt marad, ami rendkívül versenyképes az egyéb nyugdíjcélú öngondoskodási termékekkel összevetve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.