BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előkelő helyen végzett Budapest az európai diákvárosok között

A The Campus Advisor nemzetközi felsőoktatási tájékoztató platform nemrégiben készült összesítésében a negyedik helyre rangsorolta a magyar fővárost az európai egyetemvárosok között. Budapest megelőzte Varsót, Berlint, Bolognát, Bécset, Amszterdamon és Londont is. A diákok visszajelzései alapján készült ötvenes listára még egy magyar település, Pécs került fel.

A The Campus Advisor nemzetközi felsőoktatási tájékoztató platform legfrissebb összesítésében negyedikként rangsorolta Budapestet az európai egyetemvárosok között. Az adatokat az Európa 50 legjobb diákvárosa 2024-ben című kiadványban tették közzé a napokban. A rangsort kizárólag a diákoktól gyűjtött valós tapasztalatok és vélemények alapján határozták meg.

diákvárosok, Corvinus
Budapest a legnépszerűbb diákvárosok élmezőnyében van az idei összesítés szerint / Fotó: Mudra László

Milyen szempontok alapján értékelték a diákvárosokat?

A legkiválóbb hallgatói élményt nyújtó városok meghatározásához a listát készítők figyelembe vették többek között:

  • a tudományos környezetet,
  • a város diákbarát jellegét,
  • a megélhetési költségeket,
  • a kulturális sokszínűséget,
  • az éjszakai életet,
  • a tömegközlekedést,
  • a kényelmi szolgáltatásokat és 
  • a biztonságot is.

Hogyan alakult az élmezőny?

A lista élén egy-egy cseh, német és ír város, Prága, Heidelberg és Galway áll. Budapest csak egy hajszállal, egytizednyi pontszámmal maradt le a dobogóról. A magyar főváros olyan egyetemi városokat utasított maga mögé, mint Varsó, Berlin, Bologna, Bécs, Amszterdam vagy London.

Az 50 legjobb diákváros Európában, 2024 – toplista
HelyezésVárosÖsszpontszám
1.Prága87,3
2.Heidelberg86,7
3.Galway86,2
4.Budapest86,1
5.Granada85,7
6.Aarhus85,6
7.Varsó85,5
8.Newcastle85,2
9.Berlin85,0
10.Bologna84,7
11.Bécs84,6
12.Amszterdam84,5
13.Brno84,2
14.Pécs83,7
15.Valencia83,4

Az összesítésben még egy magyar város, Pécs szerepel. A The Campus Advisor szóvivője úgy nyilatkozott, ezek a rangsorok fontos forrásként szolgálnak az ideális oktatási környezetet kereső diákoknak, és segítenek nekik jobban felkészülni életük következő fejezetére, hogy megtalálják a tanulmányi és személyes igényeiknek leginkább megfelelő oktatást. 

Mit értékeltek a hallgatók a legjobb diákvárosok esetében?

Az 50 városból álló lista élén idén Prága végzett, amely a maximálisan elérhető 100-ból 87,3 pontot szerzett. 

A legmagasabb pontszámot, 94,7-et, a diákok értékelései alapján az éjszakai életére kapta, míg a második helyen szereplő Heidelberg esetében leginkább a tudományos környezetet, az írországi Galwayében pedig a diákok barátságos hozzáállását értékelték legjobbnak az ott tanulók.

A magyar fővárosnál is az éjszakai életet találták a legerősebbnek a hallgatók, amelyet a kényelmi szolgáltatások és a hallgatói kapcsolatok követnek. Ugyanakkor szerencsére nem csak a bulizás miatt döntenek a fiatalok Budapest mellett: a tudományos környezetet, az oktatás minőségét is hasonlóan, 85,6-ra értékelték, mint az első három helyen végzett diákvárosnál. A maximális 100 pontból 78,1 pontot ért el a magyar főváros a megélhetési költségeket illetően, feltehetően az egyre növekvő albérletárak miatt. 

Többen jelezték, azt szeretik, hogy mindig van mód tömegközlekedéssel eljutni bárhová a városban, még az éjszaka közepén is. Más azt emelte ki, hogy 

Budapest diákbarát és biztonságos, emellett számos kulturális intézmény, étterem, sok szép kávézó, könyvtár és park is található itt.

A tudományegyetemnek otthont adó Pécs a Campus Advisor rangsorában a tizennegyedik helyre került (100-ból 83,7 pont), megélhetési költségek szempontjából ugyanakkor túlszárnyalja az összes rangsorolt egyetemvárost.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.