BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gazdasági semlegesség HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Kötcse

Ezért érdeke Magyarországnak a gazdasági semlegesség – íme a konkrét előnyök

Új erőközpontok rajzolódnak ki: a korábbi egycentrumú világgazdaságot a többpólusú, blokkosodott struktúra válthatja fel – figyelmeztetett az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Ebben pedig szerintük törekedni kell a gazdasági semlegességre, amelynek révén a magyar gazdaság sebezhetősége enyhíthető lenne. Ha egy ország minden irányban függ valamennyire, akkor igazából senkitől sem függ egyoldalúan.

A gazdasági semlegesség azért is fontos célkitűzés, mert új erőközpontok rajzolódnak ki, a korábban egycentrumú, a Nyugat dominanciájára épülő világgazdaságot a többpólusú, blokkosodott világgazdaság válthatja fel, melyben az alkalmazkodás kulcsfontosságú tényező lesz – írta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legújabb elemzésében.

gazdasági semlegesség HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség a cél. A kormányfő Havasi Bertalan társaságában korábban Kötcsén  / Fotó: Illyés Tibor

A gazdaságkutató felhívta a figyelmet arra, hogy egy olyan kis nyitott gazdaságnak, mint Magyarország, igazodnia kell a külső körülmények megváltozásához.

Az alkalmazkodás előnyei

  • Kiegyensúlyozottabb gazdasági kapcsolatok
  • Fejlettségbeli felzárkózás lehetőség
  • Strukturális átalakulás lehetősége
  • Külső sokkoktól való nagyobb védelem
  • A technológiai hátrány leküzdése különböző erőközpontok segítségével

A liberalizált kereskedelem okozhat gazdasági függőséget

A gazdasági semlegesség ellentéte a közgazdaságtanban a gazdasági függőség, amelyben a kevésbé fejlett vagy periférikus nemzetek gazdasági növekedés, technológia, beruházás és kereskedelem tekintetében nagymértékben  a fejlettebb centrumországoktól függenek – magyarázta az intézet.

Számos esetben épp a liberalizált kereskedelem ágyazott meg az egyoldalú függőségeknek. 

Ilyen eset volt például a kelet-közép-európai országok orosz energiahordozóktól való függősége, Brazília egyoldalú szójaexportja Kína irányába, néhány közép-ázsiai ország hazautalásoktól való függése Oroszország kapcsán, Banglades kitettsége a textilexportban, vagy éppen az afrikai országok nyersanyagfüggősége a felvevőpiacok és a volt gyarmattartók tekintetében. 

A világ csipgyártása 75-90 százalékban Ázsiában koncentrálódik, és a fejlett világ döntő része egyoldalúan függ a félvezetők exportőreitől.

gazdasági semlegesség A hat legnagyobb gazdaság globális GDP-ből való részesedése
 

Az elemzés rávilágít arra, hogy Magyarország kereskedelmi szempontból alapvetően évszázadok óta függ a nyugat-európai felvevőpiacoktól, és ez a teljes mai V4-es régióra is igaz. A térség és benne Magyarország technológiai kitettsége és függősége is egyértelmű. 

Mik a gazdasági semlegesség előnyei Magyarországra nézve?

A sérülékeny struktúrák helyett ki kellene alakítani a finanszírozásban, a beruházásban, a felvevőpiacokban, a technológia és az energia területén megjelenő semlegességet. Ezáltal enyhíthető lenne a hazai gazdasági szerkezet sebezhetősége – vonták le a következtetést utalva arra, hogy alkalmazkodnia kell a külső körülmények megváltozásához. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a technológiai újítások területén egészen nagy európai hátrány azonosítható: Kínában több mint 36-szor annyi szabadalmat jelentettek be 2021-ben, mint például Németországban. 

Leszögezték: a magyar elképzelések szerint, kis és nyitott gazdaságként, reagálni és alkalmazkodni kell a változó világgazdasági környezetre és a blokkosodásnak némileg ellentmondva szükség van a finanszírozási, az energetikai, a technológiai, az exportpiaci és beruházási függetlenségre. 

Ha egy ország minden irányban függ valamennyire, akkor igazából senkitől sem függ egyoldalúan.

A gazdasági, a pénzügyi, a technológiai, az energetikai és a beruházási diverzifikáció egészségesebb gazdaságszerkezetet eredményezhet, jelezték.

A kormányfő szerint ellen kell állni a blokkosodásnak

A gazdasági semlegességet Orbán Viktor miniszterelnök idén többször említette célként. Legutóbb egy rádiós interjúban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 30 évben arról beszéltünk, hogy miképp kell elfoglalni helyünket a nyugati világban, de eljött az idő, hogy Magyarország nem nézheti a gazdaságot a politika szemléletén keresztül. Kijelentette: a gazdasági semlegesség szolgálja leginkább a magyar emberek érdekeit.

Korábban a kötcsei találkozó apropóján egy videót töltött fel YouTube-csatornájára, amelyben a gazdasági stratégiájának az öt pontját ismertetve tért ki a semlegesség kérdésére. Megjegyezte: ki kell maradni azokból a konfliktusokból, amelyek választásra kényszerítenek bennünket a Kelet és a Nyugat között.  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.