BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Female,Manager,Leading,A,Meeting,About,Sustainability,And,Ethnicity,With
kkv

Újabb eurómilliók váltak elérhetővé a magyar kkv-k számára

A magyar, valamint a kelet-közép-európai kis- és középvállalkozások számára nyílt meg egy új befektetésitőke-alap. Az Impact Ventures III. a Baross Gábor tőkeprogram harmadik lábaként működik, és negyvenmillió euró keretösszegre lehet benne pályázni. A forrást olyan kkv-k igényelhetik, amelyek az egészségügy, az oktatás, az energetika és a fenntarthatóság területén hoznak létre innovációt.

Az Európai Beruházási Alap és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) új, 40 millió euró keretösszegű tőkebefektetési alapot hoz létre a hazai és a Közép- és Kelet-Európa régió társadalmi és környezeti hasznosságú vállalkozásainak fejlesztésére. A Baross Gábor tőkeprogram harmadik pillérének keretében elinduló, Impact Ventures III. nevet viselő tőkealap olyan korai szakaszban lévő, innovatív kkv-knak, startupoknak nyújt finanszírozást, amelyek pozitív társadalmi, környezeti hatás elérését célozzák többek között az egészségügy, az oktatás, az energetika és a fenntarthatóság területein.

Female,Manager,Leading,A,Meeting,About,Sustainability,And,Ethnicity,With
kkv
Újabb pénzeső érkezik a magyar kkv-szektor számára / Fotó: Shutterstock

A most bejegyzett Impact Ventures III. tőkealap egy úgynevezett „social & environmental impact” alap, amely piaci alapon történő befektetések révén célozza a pozitív társadalmi és környezeti hatás elérését.

A tőkealap elsősorban Magyarországon, illetve a Közép- és Kelet-Európa régióban működő, korai fázisban lévő, innovatív mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt tőkebefektetést. 

Olyan technológián alapuló kulcsterületeken jelentkező piaci résekre összpontosít, mint az egészségügyi és orvosi technológia, az oktatástechnológia, az újrahasznosítás és hulladékgazdálkodás, valamint a tiszta energia. 

Az egyedi befektetések során, a pénzügyi megtérülés mellett kiemelt tényező a potenciális társadalmi, illetve környezeti hatás egyértelmű mérhetősége is. Ennek érdekében az EIF egyedi szempontrendszert dolgozott ki, amelynek keretében minden befektetési célpont esetében számszerűsíthető társadalmi vagy környezeti célokat kell meghatározni. A környezeti és társadalmi jellemzőket támogató célrendszer, valamint a független piaci tanácsadó által készített, piaci hiányosságot és racionalitást igazoló szakvélemények (GAP teszt és MEIP teszt) együttese alapozza meg a végleges befektetési döntéseket.

A 2018-ban létrehozott Impact Ventures I. és II. tőkealap folytatásaként 

a III-as számú alap tízéves futamidővel és negyvenmillió eurós jegyzett tőkével jön létre. 

Az új alap kezelését ismét a társadalmi vállalkozások specialistája, az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. látja el.

„Égető szükség van olyan kezdeményezésekre, amelyek révén felkarolhatjuk azokat a fenntartható üzleti modellel működő megoldásokat, amelyek a társadalom és a környezet szempontjából egyaránt jelentős előnnyel járnak” – mondta Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója.

Az alap a Nemzeti Tőkeholding és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös kezdeményezése, a Baross Gábor tőkeprogram harmadik, gazdaságélénkítő pillérének keretében jön létre. A pillér célja a piaci hiányosságok és finanszírozási rések kitöltése új tőkealapok indítása, illetve már korábban bizonyító alapok tőkeemelése révén, mellyel hozzájárul a gazdasági fejlődés szempontjából fontos, tőkeintenzív beruházások, fejlesztések és cégfelvásárlások megvalósulásához.

Százmillió eurós tőkealap segíti a magyar kkv-kat

A korábbi sikeres együttműködésre építve új, százmillió eurós keretösszegű tőkebefektetési alapot indít a Mol és a Nemzeti Tőkeholding. A tőkealap több szegmensben is segíti a hazai kis- és középvállalkozásokat.

MFB ESG
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.