BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztésre ítélve

Sorra jelentik be a nagy léptékű fejlesztési programokat a Balaton partján. Több százmilliárd forintnyi beruházásról van már többé-kevésbé kidolgozott terv, egy évtizeden belüli megvalósulás ígéretével.

Az elképzelések – a szándékok szerint – figyelembe veszik az adottságokat és az elmúlt idők hibáit egyaránt. A szolgáltatások nagyon markánsan a jobb minőség felé tolódnak el. Számos ötlet van a ma még alig két hónapos főszezon meghosszabbítására. S egyre nagyobb hangsúlyt kap az attrakciófejlesztés: rendezvények, kulturális fesztiválok mellett szórakoztató- és témaparkra is van terv.

Valamennyi eddig részletesebben ismertetett fejlesztési elképzelés súlyponti elemként kezeli a fenntartható fejlődés kérdését, vélhetően kétség nélkül komolyan gondolva, hiszen ebben a térségben a saját üzleti lehetőségeit rontja az, aki ezt figyelmen kívül hagyja. Úgy tűnhet, minden együtt van ahhoz, hogy a Balaton ismét nagyon népszerű turisztikai régióvá váljék. Egy dolog azonban egészen biztosan hiányzik.

Nincs egy a régió egészét figyelembe vevő, átgondolt stratégia. Olyan, amelyet minden érintett elfogadott, és a fejlesztéseket ezen a szemüvegen keresztül ítéli meg. Vannak szervezetek, személyek, elkötelezett emberek, akik sokat dolgoznak azon, hogy ez megvalósuljon. Folyik a meghatározó törvények társadalmi vitája. S számos ponton létezik végre együttműködés is, de nagyon lassú a közös érdekek egységessé formálódása.

Idő azonban már nincs. Az ingatlanfejlesztők döntöttek a Balaton sorsáról, megkezdték a fejlesztéseket. Folynak az egyedi alkuk az érintett önkormányzatokkal és helyi szervezetekkel a megvalósításról. Ennek várható eredményeiről azonban egyelőre csak annyit lehet mondani, mint általában egy balatoni szezonról: ha kedvező az időjárás, jól, ha nem, rosszabbul zárul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.