BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új finanszírozás a piacon

A csekély önerejű, ám vonzó projekttervekkel előrukkoló középvállalkozásokat igyekszik megcélozni a Hypo Alpe-Adria cégcsoport a legújabb konstrukciójával, amely a hazai piacon is egyedinek ígérkezik. A finanszírozási mód a hitelt és a tőkepartnerséget ötvözi – magyarázza Kiss Zoltán vezérigazgató. Több olyan társaság vagy magánszemély is van a piacon, amely 100-200 millió forinttal rendelkezik, ám ez nem elegendő ahhoz, hogy néhány milliárd forintos beruházásához megfelelő önerőt vonultasson fel a banki hiteligénylésnél – mondja. A Hypo Alpe-Adria számukra kínál megoldást, a szükséges önerő felét – ez a hitelelbírálás függvényében 25–40 százalék – tőkepartnerség keretében odaadják, a gyakorlatban mindez azt jelenti, közös projekttársaságot hoznak létre az ötletgazdával, s ebbe 50 százalékos tulajdonosként szállnak be. A beruházáshoz szükséges kölcsönt – azaz az önerőn felüli részt – pedig akár szindikált hitel formájában finanszírozzák. Ennek eredményeként a hitelkamatok mellett a projekttársaság jövőbeni profitjából is részesedik a cég, azaz egyfajta többlethozamra tehet szert. A know-how az anyavállalattól érkezett, a Hypo Group Alpe-Adria ugyanis hasonló konstrukciókat kínál Ausztriában, Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában.

A Hypo Alpe-Adria ezen magatartása ugyanakkor nem a kockázatitőke-társaságokéhoz hasonló – hangsúlyozza Kiss Zoltán –, hiszen többletkockázatot nem kíván vállalni, mint ahogy kiugró profitvárakozásai sincsenek. A tőkepartner átlagosan 20-25 százalékos hozamot vár el a befektetett tőkére vetítve. A hosszú távú tőkepartnerség esetén nem rögzítik előre, mikor száll ki a projektből a Hypo Alpe-Adria, mint ahogyan az sem, milyen árfolyamon. A vételárat az akkori piaci helyzet dönti el, míg az időpontot a vállalkozó – esetében egyfajta opcióról lehet beszélni –, illetve a tőkepartner is kitűzheti. Ez utóbbi általában akkor következik be, ha nem elégedettek a projekt kimenetelével, s inkább az értékesítés mellett döntenek. Ez esetben azonban az ötletgazdát elővásárlási jog illeti meg. Az azonban nem kizárt, hogy a partneri viszony akár 15-20 évig is fennmarad – jegyezte meg Kiss Zoltán.

A tőkepartnerség esetén is alapos kockázatelemzés előzi meg a döntést, ugyanúgy, mint bármely hitelbírálatnál, valamint a tőkepartner operatív szinten is részt vesz a cég működésében. A konstrukció semmivel sem kockázatosabb, mint maga a hitelnyújtás – véli a vezérigazgató, aki olyan érdeklődőkre számít, akik rendelkezésre álló tőkéje még kevés ahhoz, hogy komolyabb projektbe beszállhassanak. Az idén öt-tíz projektet szeretnének megvalósítani – mondja –, míg jövőre legalább ennek a kétszeresével számolnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.