BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogy nézhetett ki valójában Johann Sebastian Bach? Különböző szemszín?

Másodszor próbálják rekonstruálni Johann Sebastian Bach arcvonásait - írja az origo.hu. A munkát Caroline Wilkinson antropológus végzi az eisenachi Bach múzeum felkérésre. A skót tudós korábban többek között Tutanhamon fáraó és Szent Miklós arcvonásait és testfelépítését is rekonstruálta.

Wilkinson felhasználja a zeneszerző koponyájáról egy korábbi, 1894-es kutatáskor készített bronz öntvényt, a vizsgálat során keletkezett feljegyzéseket és vázlatokat, és a legmodernebb technikával megvizsgálja a maradványokat is, de a barokk muzsikus szem-, illetve hajszíne és az arcbőrtípusa így is titok marad.

A kísérlet azért különösen érdekes, mert a zeneszerzőről készült ábrázolások ellentmondásosak. Bach bizonyíthatóan csak egyszer ült modellt festőnek, 1746 körül, Lipcsében. A festő azonban sorozatban gyártotta a képeket egy kaptafára, Bachról ráadásul kettőt is, és nem mindig ügyelt a részletekre. Van tehát két autentikus portré, az egyik viszont kékszeműként ábrázolja Bachot, a másikon pedig barna a szeme, és mindkettőn parókát visel. Caroline Wilkinson munkája, a zeneszerző viaszból készült fejszobra a Bach az orvostudomány tükrében című kiállításra készül, amely március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján nyílik meg az eisenachi múzeumban.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.