BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge pénztári hozamok

A várakozásoknak megfelelően igen szerényen teljesítettek tavaly a nyugdíjpénztárak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tegnap közzétett hozamösszesítése szerint. Míg a 2006-os eredmények hozták az akkori 6,5 százalékos infláció körüli értéket, addig korábban több, a lapunk által megkérdezett kassza vezetője a múlt évre is infláció közeli hozamokat jósolt. A tavalyi 7,4 százalékos pénzromlás mértékét azonban a magánnyugdíjpénztárak közül mindössze kettő haladta meg, de a közelében is kevesebben voltak, mint jóval alatta.

A legeredményesebb tavaly az Axa Magánnyugdíjpénztár lett, nettó hozama 8,12, míg a második helyezett Életút Első Országos Nyugdíjpénztár. Az Axa csoport kiemelt ügyfélkörének magánkasszája, a Prémium Magánnyugdíjpénztár infláció alatti, hozamával is megszerezte a képzeletbeli dobogó harmadik fokát.

A piacvezető OTP Magánnyugdíjpénztár valamivel szerényebb, 6,69 százalékos eredményt ért el, 6 százalék fölött teljesített még az ismertebb kasszák közül az Évgyűrűk, az MKB kasszája. A pénztárak teljesítményeit az eltérő vagyonkezelési gyakorlat mellett tavaly a kedvezőtlen befektetési környezet is befolyásolta, ez várhatóan az idén sem örvendezteti meg a tagokat.

Az elmúlt években a nagyobb kockázatot vállalók voltak eredményesebbek, az idén a magán-nyugdíjpénztári szegmens választható portfóliós rendszerét bevezető tagjainak azon ügyfelei járhatnak roszszabbul, akiknek magasabb a részvénykitettségük.

A kasszák vezetői azonban nem győzik hangsúlyozni: a magánpénztári befektetések eredményeit hosszú távon érdemes csak vizsgálni. Tavaly a magánpénztári ág leggyengébb teljesítményét a 4,44 százalékkal az ING érte el, az ötéves átlagos hozamokat tekintve ugyanakkor jóval kedvezőbb képet mutat a kassza eredménye, 9,5 százalékkal. A 2003–07 közötti időszak hozamai az egész ágazatot tekintve is sokkal jobbak: a pálmát a Dimenzió viszi el 10,7 százalékkal, őt az Életút, illetve az OTP követi 10,03-dal, illetve 9,89-dal. Az elmúlt öt esztendőben az Uniqa magánpénztári ága, a Questor, illetve az Erste kasszája teljesített a leggyengébben, az időszak átlagos 5,67 százalékos inflációja mellett.

Az önkéntes pénztári ágazat teljesítménye 2006-hoz hasonlóan ismét gyengébb lett a magánkasszákénál: ebben a szegmensben a 68 kasszából mindössze négy nettó hozama haladta meg az inflációt: a Hunapla Magyar Közforgalmi Pilóták magánkaszszája 8,29, az Artisjus 7,79, az Életút 7,77, illetve a Cimbora 7,52 százalékkal. A további 64 önkéntes pénztár teljesítménye kisebb szórást mutat, kiugróan alacsony hozama egyiknek sem lett, átlagosan 5-6 százalék körüli értéket hoztak. Az önkéntes szegmens ötéves átlagos hozamában az Artisjus magasan vezet 14,18 százalékkal. VV

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.