BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Naponta háromezer rákhalál

Évente 11 millió rákos esetet diagnosztizálnak, és majdnem hétmillió ember hal bele a rákba a világon. Naponta több mint hatezer európai embernél fedeznek fel daganatot, és több mint háromezren halnak meg a betegségben. Egyedül az Európai Unióban több mint kétmillió a megbetegedések száma, és egymilliónál több ember veszti életét daganat miatt évente – hangzott el a Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológusok Csoportjának (South Eastern European Research Oncology Group – SEEROG) a múlt héten, Budapesten tartott tanácskozásán.

A rák korunk egyik legnagyobb problémája. Európai és helyi szinten egyaránt születnek statisztikák. Tisztán látszik a szakadék a régi és az új EU-tagok között. A rákos megbetegedések száma és a halálozási ráta földrajzilag jelentős eltéréseket mutat, ez nagyban befolyásolja az átlagos várható élettartamot. Ez talán akkor a legszembetűnőbb, ha a kelet-közép-európai országokat az EU15-höz hasonlítjuk. Hat éve a várható élettartam régiónkban átlagosan 6,8 esztendővel volt alacsonyabb a férfiaknál, és 4,6 évvel a nőknél.

Bodoky György professzor, a SEEROG egyik alapítója szerint Magyarországon különösen rossz a helyzet, ám a térség problémája javarészt közös. Válaszokat pedig itt, helyben kell találni. Ennek első lépéseként készült el az a felmérés, amely a tagországok aktuális onkológiai helyzetéről ad átfogó és pontos képet.

Az Európai Parlament (EP) külön nyilatkozatban rögzíti, hogy átfogó stratégia kell a rákcsapdával szemben a megelőzés, a korai felismerés, a kezelés, az utánkövetés, illetve az életminőséget megőrző ellátás területén. A SEEROG a szükséges és a megfelelő válasz az EP deklarációjára. Nálunk mind a megbetegedési, mind a halálozási mutatók rosszabbak, mint az átlag, ezért szükségünk van önálló stratégiára, saját tudományos kutatásokra, valamint fejlesztésekre az onkológia területén, mégpedig itt, speciálisan ebben a térségben – mondja a magyar professzor.

A rákbetegségek 30 százaléka megelőzhető, 30 százalékukat korán fel lehet ismerni. Ezért a közegészségügy a megelőzésen és a korai felismerésen, illetve a legkorszerűbb kezelések biztosításán keresztül tudna óriási lépéseket tenni a rák elleni harcban. Ám hiába minden kutatás, felvilágosító kampány, ha nem hiszszük, hogy tehetünk valamit. Egyesítsük tudásunkat, kutassunk közösen, találjunk megoldást együtt, itt helyben, Közép-Európában. A közös jövőképért a SEEROG valamennyi tagja és képviselője aláírásával fejezi ki, hogy egyetért a célokkal, s ezekért tesz is a jövőben. VG

Szakorvosok Budapesti deklarációja

Minden embernek joga van a gyógyuláshoz. A tudomány felelőssége, hogy megtalálja a betegségek kezelésére a leghatékonyabb terápiát. A társadalomé az, hogy a daganatos betegségekről titkok és szorongások nélkül gondolkodjon.

A deklaráció aláírói mindent megtesznek, hogy szorosabb legyen az együttműködés a betegek és a gyógyításban részt vállalók között.

A deklaráció aláírói mindent megtesznek, hogy szorosabb legyen az együttműködés a betegek és a gyógyításban részt vállalók között. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.