BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor lesz használatarányos az útdíj?

A használatarányos útdíjrendszer bevezetésének ma valószínűsíthető időpontja a következő évtized lehet – mondta Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára tegnap a Szállítmányozás 2008 konferencián.

Mivel a közlekedés rendkívül drága, a fejlesztési és fenntartási költségeket – legyen szó vasútról vagy közútról – az adófizetők pénzéből egyre kevesebb gazdaság tudja felvállalni. Ezért a világon széles körben terjed a használatarányos útdíjszedés.

Emlékeztetett arra, hogy mi a matricarendszerű díjszedésig jutottunk el, ez időszakokra vetítve fizettet díjakat az úthasználókkal. Ez azonban – az úthálózat gyors bővülésével is számolva – egyre kevésbé képes fedezni az úthálózat fenntartását és fejlesztését. Ezért előbb-utóbb nekünk is rá kell térni a használó fizet elvre – mondta a szakállamtitkár –, hogy mindenki annyit fizessen a drága közpénzen épített infrastruktúrából, amennyi az igénybevétel mértéke.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.