BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pofon a két nagyágyúnak

Árfolyam. Leminősítés hírére negatív korrekcióba kezdett tegnap a Mol és az OTP árfolyama. A pesszimizmus oka, hogy a nagy hitelminősítők szerint fundamentálisan nem áll jól a két vezető hazai vállalat.

A gazdasági recesszió a következő 12–18 hónapban az egész magyar bankszektort kedvezőtlenül érinti – állította a hét elején a Moody’s. Tegnap a Morgan Stanley minősítette alulsúlyozásra a legnagyobb magyar hitelintézetet, célárfolyamát pedig 63 százalékkal, 2600 forintra csökkentette. A londoni elemzőház két szakértőjének indoklása szerint nincs ok optimizmusra az OTP-részvények vonatkozásában, a bank profitkilátásait csökkentheti a hazai gazdasági környezet romlása, ez a tőkeszerkezetre, az eszközállomány minőségére, a forrásszerzésre és a devizaügyletekre is hatni fog. Pesszimizmusra adhat okot, hogy receszszióban jellemzően magasra ugrik a nem teljesítő hitelesek aránya, a Morgan Stanley elemzői 15 százalékos eséllyel még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy 600 forintra esik a hazai hitelintézet részvényára.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője viszont nem látja ilyen borúsan a magyar nagybank helyzetét, bár az ő számítása is hozzávetőlegesen 10 százalékos eredmény-visszaesést prognosztizál. Az elemző 4470 forintos célárfolyammal számol. A hazai környezet romlása mellett kulcskérdés még, hogy a három másik nagy leánybank milyen teljesítményt nyújt – mondja Herczenik Ákos. Az orosz és az ukrán gazdaság kilátásai mindenesetre hagynak némi kérdőjelet az OTP ottani eredménye körül. A Mol fundamentumai valamelyest stabilabbak, viszont tegnap az UBS vételről semlegesre rontotta az olajcég papírjait. A bizonytalan kilátásokat jól jellemzi, hogy a svájci óriásbank két hete javította vételre a Mol ajánlását, amelynek árfolyama az elmúlt egy hétben 52 százalékot nőtt.

A célárfolyamon viszont nem változtatott a svájci bank, az 13 ezer forint maradt. Herczenik Ákos szerint az elmúlt héten az olajtársaság árfolyama is eggyel magasabb sávba került a korábbi mélypontokhoz képest, a mostani korrekció pedig természetesnek tekinthető. A Mol árazásában jelentősebb szerepe az INA-ügyletnek lehet; ha konszolidálni tudja részesedését a horvát cégben, az jó hatással lenne a papírra. A Robin Hood-adó hatása viszont nem olyan jelentős, mint sokan gondolják, nagyjából 3 százalékos nettó profitcsökkenést eredményezhet a következő két évben. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.