BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OÉT: közelednek a minimálbér-ajánlatok

Ezerforintos minimálbér-emelésre tett javaslatot a munkaadói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára elmondta, az összeg növelésének ténye szimbolikus. Az ajánlat 1,4 százalékos bruttó, 1,2 százalékos nettó emelkedést jelentene, illetve 3,2 százalékos reálbércsökkenést.

Nagyon kevésnek találja a hetvenezer forintos ajánlatot Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, és szintén szimbolikusnak tartja az elmozdulást. Így ők is engednek korábbi javaslatukból: 76 500 helyett 75 500 forintot javasolnak. Ez 9,4 százalékos bruttó, 7,5-es nettó, illetve 2,9-es reálbér-emelkedést jelentene. Pataky bízik abban, a javaslatok félúton találkoznak majd.

A szakmunkások bérminimumával kapcsolatban a szociális partnerek szorgalmazták: a rendszer ne differenciáljon a gyakorlati idő szerint. A munkaadók cserébe azt szeretnék elérni, hogy a bérminimum maradjon az idei 86 500 forintos szinten. A szakszervezetek ezt keveslik.

A bérajánlással kapcsolatban a tárgyaló felek abban megegyeztek, hogy sávos bérajánlást tesznek majd. A sávok azonban egyelőre távol állnak egymástól. A munkaadók 0–3 százalékot szorgalmaztak, ám a szakszervezetek képviselői kijelentették: a nulla százalékot semmiképp nem fogadják el. A kormány 3–6 százalékot javasolt, ezt a munkavállalók jó tárgyalási alapnak tartották.

A felek reményei szerint a december 12-i ülésen közel kerülnek a megállapodáshoz. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.