BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs lakáshitel önerő nélkül - Ki mekkora önrészt kér?

A korábbinál jóval óvatosabbá váltak a hazai bankok a lakáshitelek finanszírozási feltételeit illetően: gyakorlatilag eltűntek a kínálatból az alacsony saját erős vagy önrész nélküli kölcsönök – derül ki a hitelintézetek tájékoztatóiból.

A vételár száz százalékáig pótlólagos ingatlanfedezet felajánlása nélkül már csak az Erste Bank nyújt lakáskölcsönt, ez a hitelintézet a 35 éves maximális futamidőn sem változtatott, sőt, a hitelösszegnél sem határozott meg felső limitet.

A többi piaci szereplő viszont igen határozott mértékben húzott a nadrágszíjon, és többnyire már csak a hitelbiztosítéki érték 70-80 százalékáig hitelez.

A korábban 5 százalékos önerős kölcsönöket hirdető Budapest Bank például most már csak a forgalmi érték 80 százalékáig nyújt – forintalapon – lakáshitelt, ráadásul a fedezetül felajánlott ingatlannak legalább ötmillió forintot kell érnie.

A jövedelemigazolás nélküli konstrukciók is kezdenek veszíteni a jelentőségükből, hiszen az ügyfél ezek igénylésekor legfeljebb 50-60 százalékos hitel/hitelbiztosítéki aránnyal számolhat, vagyis jó esetben is a vételár legalább felét elő kell teremtenie.

A CIB Bank például jövedelemigazolás nélkül most már csak 15 millió forintig ad lakáshitelt, és maximum a likviditási érték felére számíthat az ügyfél.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.