BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mondjátok emberek, Ez már Európa?" – Lesz-e nyugdíjreform?

A korhatáremelésről, a 13. havi nyugdíjról és az indexálásról szóló miniszterelnöki bejelentések mind olyanok, amelyekkel kapcsolatban évek óta mondták szakértők, hogy valamit tenni kell majd a fenntarthatóságért, de a politika eddig, a „békeidőkben” nem merte felvállalni – írja Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskori Kerekasztal elnöke a Világgazdaságban.

"Lassan lépked a fűben
A vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
Ez már Európa?"

(Hobo Blues Band, 1984)

A korhatáremelésről, a 13. havi nyugdíjról és az indexálásról szóló miniszterelnöki bejelentések mind olyanok, amelyekkel kapcsolatban évek óta mondták szakértők, hogy valamit tenni kell majd a fenntarthatóságért, de a politika eddig, a „békeidőkben” nem merte felvállalni. Mindegyik alaposan indokolható, és segíteni fogja a rendszer működtethetőségét. Vannak az intézkedések konkrét részleteivel, bevezetési módjukkal kisebb-nagyobb szépészeti problémák, de mindent nyilván nem lehet. Nem ezekről kívánok azonban beszélni – mivel ezekről már sok szó esett az elmúlt napokban.

Nem kívánom ezúttal azt sem részletesen leírni, hogy a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal mikkel foglalkozik, amikor a „paradigmatikus reformokról” töpreng, és végez hatásvizsgálatokat, hogy milyen opciókat elemzünk, és milyen értékválasztások rejlenek ezek mögött. Ezekről szintén számos beszélgetés jelent már meg az elmúlt hónapokban itt-ott, az igazán érdeklődőknek pedig bátran ajánlom a kerekasztal elkészült jelentéseit.

A címben feltett kérdést azonban érdemes megpróbálni megválaszolni. A bejelentések kormányzati kommunikációja szerint a nyugdíjrendszer hiánya – legalábbis 2050-ig előre tekintve – gyakorlatilag megszűnik, éves kiadásai addigra GDP-arányosan 3,5 százalékponttal csökkennek, és ezzel nagyjából a bevételeivel egyeznek majd meg. Megoldottunk tehát egy problémát, jöhet a következő.

De akár így, akár úgy, mindezt egyszer nem ártana végiggondolni és helyretenni. Van is rá lehetőség: a bűvös 2013-as év. Ekkorra több érdekes változás van beprogramozva a nyugdíjak számítási mechanizmusába, amelyek még 1997-ben kerültek be a jogszabályokba. Ezek közül több nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető, vagy nincs összhangban. Többek között sor kerülne a nyugdíjak adózására is, amely, függően attól, hogy miként is történik (bruttósítás, adójóváírás, kedvezmények?), akár jelentősen is átrendezheti a nyugdíjak belső megoszlását (kik járnak jól vagy rosszul vele adott esetben).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.