BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb lesz a banki ügyfélnek

Átláthatóbb árazást, a változásról előzetes, személyre szóló értesítést és ingyenes szerződésfelmondást tesz lehetővé az ügyfelek számára a banki hitelszerződések módosításával kapcsolatos új szabályozás, amit hétfőn fogadott el a parlament - hívja fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal.

A bankok ezentúl csak ügyfeleikkel egyeztetve változtathatják meg a hitelszerződések feltételeit. A tervezett módosítások előtt 60 nappal az ügyfelek személyes értesítést kapnak arról, mit fog megváltoztatni a bank.

Az az ügyfél, aki a számára kedvezőtlen változtatásokat nem kívánja elfogadni, díjmentesen visszafizetheti a felvett kölcsönt és felmondhatja a szerződést. A bankváltás jelenleginél kevésbé lesz költséges, hiszen a kilépés díjmentes lesz.

Önmagában a törvénymódosítás miatt áremelkedés nem várható. A bankoknak egy versenyző piacon árbevételük, nyereségük növeléséért érdekük kedvező konstrukciókkal ügyfeleket szerezni versenytársaiktól. A gazdasági válság miatt azonban változnak a makrogazdasági feltételek, aminek hatása alól a bankok és azok ügyfelei sem vonhatják ki magukat.

Attól, hogy könnyebb lesz bankot váltani és a szerződésmódosításról informálni kell a fogyasztót, nem kell a hitellehetőségek szűkülésére számítani. A pénzintézetek ugyanis a náluk elhelyezett források kihelyezéséből élnek.

A GVH azt reméli, hogy a törvénymódosítás nyomán új banki termék jelenhet meg, a termékek ára összehasonlíthatóbb lesz és a pénzintézetek nem versenykorlátozó lépésekkel reagálnak az új helyzetre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.