BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre terjed, de mire jó a csődeljárás?

Feltűnően megugrott az év első negyedében a csődeljárás alá került cégek száma. Az Opten Informatikai Kft. adatai szerint április 8-ig 13 vállalkozás nyújtott be csődeljárás iránti kérelmet a megyei bíróságokhoz.

Ez a szám – bár még mindig töredéke csupán az összes felszámolási és végelszámolási eljárásnak – azért meglepő, mert korábban egy egész évben sem volt 15-20 hasonló esetnél több.

A Nyugat-Európában sokkal elterjedtebb csődeljárás lehetőséget teremt az adósságot felhalmozó cég számára, hogy tárgyalások útján rendezze helyzetét a hitelezőivel. Az eljárás az átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásnak védelmet nyújt a felszámolás ellen, melyet a hitelezői kezdeményezhetnek a fizetésképtelenség esetén. A bajba jutott cég tulajdonosai a csődeljárás keretében tehát az állam felügyelete mellett kísérelhetik megmenteni vállalkozásukat.

Récsényi Attila, az Opten Kft. vezető jogtanácsosa lapunknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a csődeljárás sikeressége nemzetgazdasági szempontból is fontos, hiszen sok vállalkozás pillanatnyi fizetésképtelensége ellenére az eljárás során újra értéktermelővé válhat, így amennyiben sikerül megállapodni a hitelezőkkel, és a cég megkapja a „csődvédelmet”, vagyis a fizetési haladékot, nemcsak a tartozásait tudja átütemezés után kiegyenlíteni majd, hanem megtarthatja a munkavállalóit, ügyfeleit. 2006 és 2009 áprilisa között összesen 64 cég került csődeljárás alá.

Bár ezen vállalatok a legkülönfélébb iparágakhoz tartoznak, az élelmiszer-ipari és építőipari cégek feltűnően nagy arányban vannak jelen köztük. Az összes cég csaknem egyharmada a csődeljárás segítségével képes volt átvészelni a nehéz időszakot, ezek jelenleg is működnek. A csődvédelmet kérő vállalatok fele azonban felszámolás alatt van, vagy már meg is szűnt.

Ahhoz, hogy egy cég fizetési haladékot kapjon, tárgyalás útján hitelezőinek egyetértését is meg kell szereznie. Ennek hiányában ugyanis a bíróság nem hozza meg a csődvédelemről szóló végzését. Ézsiás Tünde, az Opten Kft. céginformációs vezetője szerint épp ez lehet az oka a Nyugat-Európához hasonlítva csekély számú csődvédelmi esetnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.