BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet fizetünk mint kellene? 500 milliárd forintnak nincs nyoma?

Elvileg akár ötszázmilliárd forint is az áramcégeknél maradhat az idén azáltal, hogy a magyar áramárak nem követik a nemzetköziek zuhanását. Ez havi több ezer forintot jelent a számlánkban. Az energiaipar szerint nem marad náluk semmi, és veszteségeiket hangsúlyozzák.

Az év eleje óta megfeleződtek a lipcsei áramárak: az adag most 90 helyett 40-50 euróért vihető. A hazai energiaszakma az elmúlt évek drágulásai idején citálta előszeretettel a lipcsei árakat. Tavaly megszűnt az áramárak kormányzati meghatározása, és piacot hirdettek. A sokszor monopolhelyzetben maradt szereplők a piac látszatát próbálták kelteni, így kézenfekvő volt a környező árak bemutatása – írja a Népszabadság.

Most viszont, hogy a lipcsei árak felükre zuhantak, elillanni látszik az alkalmazkodás. A cégek az árak felett őrködő Magyar Energia Hivatallal (MEH) együtt az árcsökkenés ellenérveit sorolják. A jelek szerint sok cégnek még most is az éri meg, ha - saját érdekei szerint tálalt valós adatokkal - költségeit bizonygatja az árak döntéshozóinál.

Felsmann Balázs egykori szakállamtitkár szerint - most a Force Motrice tanácsadó partnere - a piaci szereplők nem érdekeltek a torta újrafelosztásában. Sokan ennek jeleként értékelik, hogy az állami nagykereskedő, az MVM megvásárolta az Elmű és az Émász tizedét, ahelyett hogy versenytársukként jelent volna meg a lakossági ellátásban.

Kérdés: ha az eladási árak nem változnak, a beszerzési pedig csökken, hol gyűlik a profit. A lipcsei folyamatok alapján az évi ezermilliárdos árampiacban úgy 500 milliárd ragadhat benn. Felsmann Balázs ezt túlzónak tartja, de szerinte is többletbevételhez juthatnak az áramszolgáltatók, a nekik áramot eladó MVM, valamint az erőművek is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.