BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piacfelügyeleti eljárás indult 47 vasúti társaságnál

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) piacfelügyeleti eljárást indított 47 vasúti társaságnál a működési engedély kiadása feltételeinek való megfelelés igazolására.

 Ezek fennállását a cégek a vasúti közlekedésről szóló törvény szerint évente - az NKH-nak május 31-ig megküldött írásbeli beszámolójukban - igazolni kötelesek. Ennek azonban 47 vasúti társaság nem tett eleget határidőre.

Az éves beszámolási kötelezettség hátterében a vasúttársaságok engedélyezéséről szóló európa tanácsi irányelvben rögzített azon cél áll, hogy a vasúti piacon olyan cégek tevékenykedjenek, amelyek a megbízható és megfelelő szolgáltatások nyújtása érdekében bármikor megfelelnek a működési engedély kiadása feltételeinek.

Azaz egyrészt a vezető tisztségviselők az üzleti jóhírnév követelményének, másrészt a szervezet, a működési szabályok és a szakmai kulcs munkavállalók együttesen alkalmasak és képesek a megfelelő színvonalú és biztonságos közlekedés lebonyolítására, továbbá a társaság pénzügyi egyensúlya és fizetőképessége fennáll, baleseti kárfedezeti képessége pedig kielégítő fedezetet nyújt az általa okozott károk megtérítésére. Ezek biztosítása érdekében a hatóság azt vizsgálja, hogy a működési engedély kiadásakor figyelembe vett körülményekben időközben történt-e változás, és ha igen, akkor a megváltozott körülmények mellett is megfelelel a vasúti társaság a működési engedély kiadása feltételeinek.

E kötelezettség teljesítésének elősegítése érdekében az NKH honlapján formanyomtatványt tett közzé, a működési engedéllyel rendelkező vasúti társaságok annak kitöltésével és az abban felsorolt dokumentumok benyújtásával tehettek eleget igazolási kötelezettségük teljesítésének. Amennyiben ennek nem tettek eleget, az szankciót von maga után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.