BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint ezer ponttal csökkent a BUX a múlt héten - Összefoglaló

A részvénypiacon a múlt héten megtörni látszott a márciusi közepe óta tartó emelkedő trend, úgy tűnik elindul a piaci szereplők által már régóta emlegetett, lefelé irányuló korrekció.

Borús hangulat uralkodott a világ részvénypiacain a múlt héten, ezt a tendenciát követte a Budapesti Értéktőzsde is. Az előző héten még 16 ezer pont fölött járó BUX index egy hét alatt 1.086 ponttal, 6,68 százalékkal esett, 15.167 ponton zárt pénteken.

A gyengülés már az előző hét végén megindult, a múlt héten pedig felgyorsult ez a folyamat. Az előző héten még 3,95 százalékkal nőtt a BUX értéke. Az index jelenleg 24 százalékkal magasabban áll a múlt év végi 12.241 pontos értékénél. Idei mélypontja 9.461 pont volt március 12-én, ahhoz képest 60 százalékot emelkedett.

A magyar tőzsdei vállalatokkal kapcsolatban több fontos hír is napvilágot látott a múlt héten. Ezek közé tartozik, hogy a Molnak 200 millió eurós hitelt nyújt nyolc évre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a dél-magyarországi stratégiai gáztározó építésének finanszírozására. A várhatóan 2010 januárjára elkészülő stratégiai földgáztározó legalább 45 napi folyamatos gázellátást tesz lehetővé Magyarországon a napi csúcskapacitás kihasználásával is.

Magyarországon jelenleg csak az E.ON rendelkezik stratégiai gáztárolókkal. A Richter pénteken közölte, hogy licenc megállapodást írt alá az amerikai KV Pharmaceutical Company egyes nőgyógyászati termékeire és technológiáira vonatkozóan.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a Richter maga állítsa elő a KV szabadalmazott termékeit és technológiáit, és a termékek forgalmazásának jogát a Richter a hagyományos piacain túl az Európai Unió összes tagállamára megkapta. A kisebb papírok közül a Phylaxia kapott figyelmet a héten.

A társaság bejelentette, hogy részesedést szerzett az N-GENE Research Laboratories Inc.-ben. A pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozás egy saját szabadalmú, a cukorbetegség bizonyos típusánál használható gyógyszer kifejlesztésén dolgozik. A közelmúltban befejeződött humán 2-es fázisú klinikai kipróbálás során a szer hatékonynak bizonyult. Az akvizíciót a Phylaxia abból az egymilliárd forintos alaptőke-emeléséből finanszírozza, amelyre a Bankár Holding vállalt kötelezettséget.

A vezető részvények mindegyike veszített értékéből a múlt héten. A kisebb papírok is gyengültek, az árfolyamváltozásukat tükröző BUMIX index értéke 23 ponttal, 1,32 százalékkal 1.699 pontra csökkent. Az egész heti forgalom 94,5 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 104,7 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A forgalom 67,5 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 11 százalékkal, a Richter 8 százalékkal, a Magyar Telekom 7 százalékkal részesedett az összforgalomból. A Mol árfolyama 10,58 százalékkal 12.090 forintra esett. Az OTP részvények ára 7,63 százalékkal 3.500 forintra csökkent. A Magyar Telekom 4,03 százalékkal 595 forintra gyengült. A Richter árfolyama 3,86 százalékkal 31.715 forintra csökkent. Az Egis 2,3 százalékos gyengüléssel, 17.000 forinton zárta a hetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.