BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdék rekord magasságban, a dollár mélyponton

A világ tőzsdéi 11 hónapos csúcsokat értek el, a dollár viszont mélypontra zuhant – a befektetők a fejlődő országok növekedésorientált papírjaira és nyersanyagokra cserélték a gyengélkedő zöldhasút.

A befektetők újabb jó hírekkel erősíthették önbizalmukat. Az amerikai kereskedelmi forgalom javulását a válság enyhülésére utaló jelként értelmezték és ezt megerősítette Ben Bernanke is. A Fed elnöke kijelentette, hogy a gazdasági világválságnak "valószínűleg vége".

Az optimizmus kihatott a világ tőzsdéire: az olaj ára 72 dollár fölé emelkedett, az arany pedig 18 hónapja nem látott rekordáron kelt el. Ugyanakkor, ahogy a parketteken ismét a kockázatosabb, magasabb hozamú befektetések veszik át a főszerepet, a dollár folyamatosan veszít értékéből, a .DXY kosárral szemben egy éves mélypontot ért el – jelenti a Reuters.

A tőzsdeindexek 0,8 százalékos erősödéssel 2008 novembere óta nem látott magasságba emelkedtek, miközben a fejlődők részvényei (MSCIEF) 1,5 százalékot ugorva egy éves rekordot értek el. A vezető európai részvényeket egybefoglaló FTSEurofirst 0,8 százalékot emelkedett, 2008 októbere óta a legmagasabb értéket elérve.

Az Unicredit elemzője szerint ha Bernanke beszél a válság végéről, azzal megszorongatja a tőzsdén ólálkodó medvét, emellett fundamentális elem is észlelhető. A G10 kezd kimászni a válságból, Ázsia pedig "V"- alakú recesszióra számíthat. Az Unicredit szakértője szerint ezek a tényezők hajtják a befektetőket a kockázatosabb eszközök felé az elmúlt másfél hétben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.