BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átalakuló magyar befektetési piac: örülhetnek a kisbefektetők

Régóta mozdulatlan állóvízbe dobott követ a pénzügyi tárca a tőzsdén kívüli ügyletekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatával. Jelenleg az idehaza kőolajjal, aranynyal és a világ egyéb pontjain kifejezetten kurrensnek számító egyéb termékekkel, devizával kereskedők hátrányban vannak a részvénytőzsdéken aktív spekulánsokkal szemben.

Az szja-törvény ugyanis ma még egy kalap alá vesz minden tőzsdén kívüli kereskedési formát, s olyan méltatlan adózási feltételeket szab, amelyek ellehetetlenítik a magánszemélyek részvételét ezeken a leginkább fejlődő piacokon.

Főként az aktív tradereket üldözte el a magyar adórendszerből az, hogy nemcsak az év végén kimutatott nyereség után követeli meg az adófizetést, hanem minden egyes ügyletet külön kell elszámolni, s az időközben elszenvedett veszteségekkel sem korrigálható az adó alapja.

Azzal, hogy januártól – a tervek szerint – már nemcsak a részvénytőzsdei ügyleteknél lesz szembeállítható a nyereség és a veszteség, hanem az egyéb szabályozott piacokon is, a hazai kisbefektetők újra lehetőséget, az egyre inkább elsekélyesedő Budapesti Értéktőzsde nyújtotta perspektívával megelégedő brókercégek pedig erős konkurenciát kapnak.



A szabályozás lényege éppen az, hogy a jövőben olyan cégekkel is versenyezniük kell a – főként a BÉT-re koncentráló – brókercégeknek, amelyeket eddig adminisztratív akadály, a pénzügyi élet fejlődésével lépést nem tartó adózási szabályok zártak ki a verseny főáramából. Januártól azonban változik a helyzet, a hazai befektetési piac ritkán látott ütemben élénkülni fog, a kisbefektetők tízezreinek örömére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.