BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves csúcson a BUX - Milyen papírt érdemes venni?

Világszerte éves csúcsokat döntögetnek a részvénymutatók, ehhez a Budapesti Értéktőzsde első számú indexe, a BUX is felzárkózott.

Az elmúlt hetek lemaradását hozta most be a mutató, amely tegnap átlépte egyéves csúcsát és 20 000 pont fölött zárt, ahol utoljára tavaly szeptemberben, a Lehman csődje előtt járt. A pesti parkett forgalma kiemelkedő volt: 39 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

A hazai fizetőeszköz is jól teljesített, az euró ára 269 forintig süllyedt a bankközi devizapiacon.

Elemzők ugyanakkor vitatkoznak a nemzetközi menet fenntarthatóságán; egyesek úgy vélik, elszakadt a piac a reálfolyamatoktól, mások szerint viszont most még érdemes beszállni. „Magyarországon sok intézkedés született az utóbbi időben, amelyek miatt elkezdtük felkelteni a befektetők figyelmét.

A kamatcsökkentési ciklus felpörgése és a kordában tartott költségvetés miatt akár jobb eséllyel is kihasználhatjuk a fellendülést, mint például Lengyelország vagy Szlovákia” – mondja Miró József, az Erste Bank elemzője.

Szerinte ez a mostani emelkedés gyors lefolyású lesz és inkább egy nagyobb korrekció érik, akár 10-20 százalékos visszaesést is meghaladó.

A BUX-nak kicsi már a tere az emelkedésre; az elmúlt fél évben a mutató duplázott, míg például az OTP megnégyszerezte értékét. Aki kevésbé kockázatkedvelő, annak most kivárnia érdemes – mondja az elemző. Miró József szerint a legmagasabb árazás a bankpapír esetében figyelhető meg, míg a Mol-részvények inkább az értékelési szintjük közepén vannak.

A Magyar Telekom akár rövid időn belül kilőhet a 870 forintos szintre, ha átlépi a technikai 800-as határt. Viszont a Richter emelkedő trendje átmenetileg véget érhet, a jó hangulatban is valószínűleg a 40 000 forintos szint alatt marad az árfolyam.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.