BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G20: vita a bónuszokról - Lebegnek a bankárjutalmak

A londoni találkozó zárónyilatkozatának együttműködést sugalló hangvétele ellenére is számos kérdésben megosztott a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20.

Így a bankárjutalmak korlátozásának általános elfogadottsága ellenére sem tudott egyezségre jutni a szigorúbb korlátozást követelő Berlin és Párizs a pénzügyi központjait féltő Londonnal és Washingtonnal. Utóbbiak ugyanis nem voltak hajlandók elfogadni a bónuszok maximálását, ezért végül a szeptember végi G20-csúcsra halasztották a döntést.

A bankokra vonatkozó egyéb korlátozások, például a kötelező tőketartalék megemelésének kérdésében viszont általános egyetértés uralkodott a pénzügyi tárcavezetők között.

A résztvevők a gazdasági élénkítések kapcsán egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy azok félbehagyása korai lenne, bár a német, francia és japán politikusok eközben már a „kivonulási” stratégiák kidolgozását sürgették.

E kérdésben – a bónuszokhoz hasonlóan – szintén a német–francia, illetve a brit–amerikai tengely képezte a két ellenpólust A nézeteltérések mellett ugyanakkor a találkozó általános hangulatát lényegesen oldottabbnak nevezték megfigyelők az áprilisi londoni G20-csúcs „válsághangulatához” képest, jelentős részben a kedvezőbb konjunkturális kilátásoknak köszönhetően.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.