BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a vége a recessziónak

Az amerikai és a brit jegybankelnök egyaránt az országát sújtó recesszió végéről beszélt a napokban.

Ben Bernanke és Mervyn King is arra figyelmeztett azonban, hogy a fellendülés lassú lesz, és tartósságát sem lehet egyelőre biztosra venni. A kockázatokra tekintettel mindkét jegybank a laza monetáris politika folytatását tervezi.

Bernanke a fellendülést lassító "ellenszél" tényezői között említette a változatlanul jelen lévő pénzügyi és hitelezési problémákat, a háztartások óvatosságát, a szerkezeti átalakulások kényszerét a gazdaságban, illetve a fiskális ösztönzők előbb-utóbb szükségessé váló kivonását.

A Fed elnöke szerint ugyan elképzelhető, hogy a növekedés gyorsabb lesz a vártnál, ám ha a bővülés mégsem haladja meg jelentős mértékben a potenciális ütemet, akkor a munkanélküliség csak lassan mérséklődhet.

Közgazdászok úgy vélik, hogy 2,5 százalék feletti bővülés szükséges az Egyesült Államokban a jelenleg 9,7 százalékon álló munkanélküliség leszorításához; a harmadik negyedben ez akár teljesülhet is, hiszen a legfrissebb előrejelzések 3 százalékos GDP-növekedésről szólnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.