BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tisztulás után jön a javulás

Legalább másfél-két év kell, míg jobb lesz az irodakínálat Budapesten

A válság várhatóan néhány év alatt megtisztítja az irodai és ipari ingatlanok piacát, ennek köszönhetően pedig javul a kínálat minősége – mondta Salamon Adorján, az Eston International ingatlan-tanácsadó elnök-vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatón.

A használt ingatlanok bérleti díjának drasztikus csökkenése, a hitelhez jutás nehézségei és a magas devizaárfolyamok miatt a 2009 első felében átadott bruttó 86 800 m2 irodaingatlanból 47 200 m2 áll üresen. Az átadott 126 ezer m2 ipari ingatlanból pedig mintegy 70 ezer m2 kihasználatlan.

Ezzel a piacra került új kínálattal az A kategóriás állomány területe 1 630 000 m2 területre nőtt. A B kategóriás irodákkal együtt – 2009. június 30-ig – 2 215 000 m2 a teljes irodaterület-állomány – tette hozzá a Colliers International.

Az első fél évben elkészült épületek fele még hónapokig kihasználatlan marad, részben a bérlőjelöltek erős pozíciója miatt. Ilyen helyzetben a bérbeadók kedvezmények sorozatára és eleve árcsökkentésre kényszerülnek.

Ebben az időszakban adta át egyebek között a Hochtief a Capital Square-t a Váci úton, a Biggeorge’s-NV a Parkwayt a Könyves Kálmán körúton, utóbbinál a MÁV óriásbérlőként el is foglalta a terület jelentős részét.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.