BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barátkoznak a svéd modellel

A francia nyugdíjkerekasztal szerint lenne előnye az átállásnak

Csütörtökön terjeszti a francia törvényhozás felsőháza elé a svéd nyugdíjrendszer franciaországi bevezetésének lehetőségeiről készített tanulmányát az ottani nyugdíj-kerekasztal (Conseil d’Orientation des Retraites, COR).

A szenátus felkérésére született jelentés azt állapítja meg, hogy lehetséges az áttérés a magyarhoz hasonló felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszerről a svédhez hasonló névleges egyéni számlák rendszerére, de korántsem biztos, hogy ezzel sikerül eltüntetni a francia nyugdíjrendszer krónikus deficitjét.

Az idehaza is nagy visszhangot kiváltott svéd rendszernek mindazonáltal lennének bizonyos előnyei – ismerteti a COR jelentését az AFP. A pontrendszer és a névleges egyéni számlák rendszere egyaránt könnyebben áttekinthető az állampolgárok számára, mint a jelenlegi szisztéma.

Ezekben ugyanis a munkavállaló világosan látja, hogy jövedelme után mekkora járuléktömeget fizetett be, s ennek fényében mekkora nyugdíjra számíthat.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.