BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyben az euró a görög válság miatt

Ismét gyengült az euró dollárral szembeni árfolyama a görög kormány bizonytalan hitelhez jutási esélyei miatt. A zavart tovább fokozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU közös „biztonsági hálója” miatti uniós feszültség.

Az újabb borúlátó piaci reakciót konkrétan az IMF szakembereinek tegnapra várt athéni megérkezése váltotta ki. Jóllehet a kabinet többször hangsúlyozta, hogy csak konzultációs célú látogatásról van szó, a közeli jövőben esedékessé váló több milliárd eurónyi kötelezettség egyre nagyobb aggodalmat kelt. Ráadásul a kormány nemrég bejelentette, hogy a júniusi nyugdíjak egy részének a finanszírozása is bizonytalan még.
A múlt hónapban eldöntött, de egyelőre csak elnagyoltan felvázolt közös IMF–EU-segély vonzerejének csökkenését mutatja az a bejelentés, hogy Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter „gyűjtő körútra” indul – többek között az USA-ba – annak érdekében, hogy „összekalapozzon” 11,5 milliárd eurónyi hitelt a legsürgősebb kötelezettségek teljesítésére. Ezen felül azonban további 32,5 milliárd euróra lesz szüksége a balkáni országnak ahhoz, hogy minden törlesztésnek eleget tudjon tenni az év végéig.
A kormány hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor az IMF bevonása továbbra sem került le a napirendről. Athén csupán a részletek tisztázására törekszik a valutaalappal, de nem akar és valószínűleg nem is tudna kihátrálni az IMF-fel való együttműködésből – fogalmazott egy tisztviselő.
A valutaalap bevonásáról szóló uniós döntés azonban továbbra sem volt elég ahhoz, hogy a görög állampapírok hozamát csökkenteni tudja. A húsvét előtti 6,529 százalékról tegnap 6,660 százalék fölé kúszott a ráta. EUbusiness

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.