BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország ma már kéri a 110 milliárd euró első részét

Görögország már ma kérni fogja az Európai Bizottságtól a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag első részletének a folyósítását - írja athéni kormányzati forrásokra hivatkozva a Reuters.

Ennek összege 14,5 milliárd euró lehet, amelyet a Nemzetközi Valutaalap holnap további 5,5 milliárddal egészíthet ki. A kölcsönt Athén részben jövő héten lejáró, 8,5 milliárd eurós kötvényeinek újrafinanszírozására fogja felhasználni.

A Görögország megsegítésére hivatott 110 milliárd eurós csomagot az eurózóna vezetői és az IMF igazgatósága a hétvégén hagyta jóvá, hétfőn hajnalban pedig a válság továbbterjedésének megakadályozására egy 500 milliárd eurós (a valutaalap hozzájárulásával 750 milliárdos) hitelmechanizmusról állapodtak meg az uniós pénzügyminiszterek.

A német kormány már ma jóváhagyta a rá eső, hitelgaranciák formájában nyújtandó mintegy 123 milliárd euró biztosítását. A jövő héten kezdődő parlamenti vita során azonban még éles szóváltások várhatók, és a döntést a német alkotmánybíróságon is megtámadhatják.

Az ország szerepvállalásával kapcsolatos ellenérzéseket jól mutatja a legnagyobb példányszámú napilap, a Bild címlapja, amely ma azt a címet hirdette, hogy "Megint mi vagyunk Európa bolondjai!".

Az ellenzéki szociáldemokraták még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e az európai stabilitási csomagot. Parlamenti frakcióvezetőjük, Thomas Oppermann szerint félő, hogy végül a teljes összeget Németországnak kell állnia.

Azt a kormány is elismerte, hogy a 123 milliárd eurós német hozzájárulás még emelkedhet, hiszen nem minden uniós tagállam lesz képes részt vállalni a csomagból. Oppermann szerint viszont az sem tisztázott, mi történik, ha valamely, hitelre szoruló tag kiesik a finanszírozók közül.

A szociáldemokraták azt szorgalmazzák, hogy végre ne csak újabb és újabb hitelekről döntsenek, hanem lépjenek fel a a tőzsdei spekulációk ellen. Ha a kormány elfogadna egy törvényt a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról, akkor nem kizárt, hogy az SPD támogatná az európai segélycsomagot - mondta Oppermann. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.