BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinyitott a jövő áruháza

E héttől két újabb intelligens megoldással bővült Szolnok, a magyarországi digitális város szolgáltatáskínálata. A Magyar Telekom Nyrt. T-City programja keretében tegnaptól a Tisza-parti város lakói élesben tesztelhetik a szandaszőlősi Coop Szuper üzletben megvalósított Jövő Áruháza rendszert, amely az elektronikus polccímkétől a személyi vásárlói asszisztensen át a mobilkuponokig a legújabb technológiákat hasznosítja. A fejlesztésben korábbi megoldásoktól eltérően ezúttal nemcsak a távközlési csoport szakemberei vettek részt, hanem külső partnerek is, így a kereskedelmi célú informatikai megoldásokat fejlesztő Laurel, valamint az intelligens mérlegeket forgalmazó Bizerba cég. A kísérletnek helyet adó Coop csoport vezérigazgatója, Murányi László kiemelte, hogy a rendszer révén nem csak a vevők részesülnek majd kényelmesebb kiszolgálásban, az üzemeltető is várhatja működési költségeinek a csökkenését.

Az intelligens város másik újításaként tegnaptól elindult a helyi info SMS rendszer, amelynek a segítségével a lakosok mobiltelefonra küldött szöveges üzenetekben értesülnek a város dolgairól.

A nagyszabásúra tervezett projektet egy éve indította el a távközlési csoport, a program eddigi állomásai nagyjából egymilliárd forintnyi befektetést igényeltek – jelezte lapunknak Pataki Róbert, a Magyar Telekom stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a fejlesztéseket mind ez idáig saját forrásból biztosították, de a későbbiekben keresik az uniós források lehetőségét is.

A program eddigi fázisaiban a város lakosai, vállalatai és intézményei elsőként próbálhatták ki egyebek mellett az Otthonőrző rendszert, amely azóta piacosított terméke lett a Magyar Telekomnak. Egyelőre tesztfázisban működik az egészségügyi vészhelyzetek esetén bevethető úgynevezett Pánikgomb szolgáltatás, amelynek szélesebb körű elterjesztéséhez szintén szükség lesz külső forrásra. A város sportcsarnokának rendezvényei és sportközvetítései internetes alapú kamerás közvetítő rendszeren keresztül követhetők. Mára a piacosítás szakaszába jutott az egyik ottani általános iskolában alkalmazott intelligens beléptető rendszer, amelynek a segítségével a szülők értesülhetnek arról, hogy mikor érkezik gyermekük az iskolába, illetve mikor távozik onnan.


Jövőbeni projektek

A T-Cityn belül egy elkülönített részprojekt is működik Home Lab néven, amely a még fejlesztési fázisban vagy ötlet szintjén levő megoldások éles tesztelésével foglalkozik. Pataki Róberttől megtudtuk, hogy a projekt további fázisainak ütemét befolyásolta a válság miatt kialakult nehéz helyzet, de csak a kipróbálásra szánt szolgáltatások száma mérséklődik, maga a program nem áll le. A jövőbeni újabb megoldások is főként az egészségügy és az oktatás köré csoportosulnak. Utóbbi keretében már tesztelésre vár a virtuális osztályterem-koncepció, a háromdimenziós térben egyaránt lehet oktatást, szakkört vagy szülői értekezletet tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.