BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapós a magyar államadósság - de miért?

Külföldi befektetők vásárolják nagy mennyiségben a hosszú államkötvényt

Csaknem 75 milliárd forintnyi hosszú lejáratú államkötvényt adott el az elmúlt két hétben az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) – ez a mennyiség hétszerese a szokásos rendben meghirdetettnek. A szakemberek és az ÁKK is úgy látja, külföldi befektetők vásárolják nagy mennyiségben a hazai államadósságot, ezt jelzi az is, hogy augusztus eleje óta 70 milliárd forinttal nőtt a külföldieknél lévő állampapír-állomány.

A vásárlás oka a feltételezések szerint a relatíve magas hozamkülönbség lehet a német államkötvénnyel szemben, a többi hír ugyanis – az IMF-fel megszakadt kommunikáció, a leminősítések kilátásba helyezése, a jövőbeni finanszírozási problémákkal kapcsolatos írások – éppen hogy elriaszthatnák a vevőket.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy a mostani vásárlások miatt az idei évre eső finanszírozás hosszú végét letudta az ÁKK, a következő években ez azonban már kétségesebb. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő elemzése szerint jól időzített csereaukciók és a külföldi befektetők visszacsábítása a magyar állampapírpiacra hozhat megoldást.

A költségvetési hiány eközben nem mehet három százalék fölé, ellenkező esetben ugyanis aligha lehet majd a piacról finanszírozni az államadósságot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.