BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillapodó aggodalom az eurózónában - az ír hozamok meredeken emelkedtek

Az mai ír aukciót számos aggodalom övezte: az Ír Nemzeti Bank jelezte, hogy az adósságpálya nehezen tartható és a Görögországgal kapcsolatos idegesség is felerősödött.

Délelőtt sikeresen értékesítették Írországban a kötvényeket, igaz, hatalmas hozamot vártak el a befektetők. Az ország finanszírozni tudja adósságát a pénzpiacról.

Görögország visszatérne a piacra, amint lehetséges, hogy így finanszírozza az államadósságát – jelentette ki az ország miniszterelnöke, George Papandreou. Kizárta azt a lehetőséget, hogy Görögország adósságát újrastrukturálják, így az államcsőd lehetőségét.

Nouriel Roubini amerikai közgazdász, aki megjósolta a világgazdasági válságot úgy fogalmazott, hogy fegyelmezett szerkezetátalakításra van szükség a görög adósságban.

A fizetésképtelenséget már hónapokkal ezelőtt be kellett volna jelenteni – mondta Papandreou. „ Ez azonban rossz lenne a görög gazdaságnak és az európai gazdaságnak. Elvégezzük a fájdalmas kiigazításokat és strukturális reformokat” – tette hozzá. „A következő év végére a program szerint, ha minden a tervek szerint halad, már növekedhetünk” – mondta az elnök.

Görögország hatalmas költségvetési kiigazítást hajtott végre 2010-ben, megemelte az adókat és megvágta a közszféra béreit, hogy megkapja a 110 milliárd euró összegű EU-IMF mentőcsomagot. A piaci finanszírozás lehetetlenné vált, Görögország azóta sem tudott saját lábára állni.

A disznó országok: Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország (a disznó angolul pig)

Ismét kezdtek felerősödni az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak. Az EKB újra PIGS (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) kötvényeket vásárolt. Az ír és a német kötvények közötti hozamkülönbség rekordmagas szintre emelkedett pénteken az euró bevezetése óta.

Patrick Honohan, az Ír Nemzeti Bank elnöke szerint 2014-re közel lehetnek a deficitcélhoz, ha a gazdaság az eredetileg tervezett pályán halad, de reálgazdasági folyamatok messze elmaradnak a kívánt szinttől és a hiány finanszírozása is költséges.

Számos költségvetési tétel átgondolása szükséges az elkövetkezendő években az adósságpálya tartása érdekében – olvasható ki Honohan nyilatkozatából.

A mai aukciót így jelentős aggodalom övezte. Írország 500 millió euró értékben tervezett eladni 4 év lejáratú állampapírt, és 1 milliárd euró értékben 8 év futamidejűt.

A kereslet nagy volt, a 4 éves (500 millió euró értékben kibocsátott) papírok hozama 4,767 százalékon alakult, és 2,54 milliárd euró ajánlat érkezett. A 8 éves (1 milliárd euró értékben kibocsátott) kötvények hozama 6,023 százalék lett, az ajánlatok majdnem elérték a 3 milliárd eurót.

A 4 év lejáratú adósság hozama az előző aukción 3,627 százalék volt, a 8 év futamidejű 5,088 százalék.

A vezető véleményezők többsége egyetért abban, hogy a kötvények hatalmas felárral keltek el, és az adósság finanszírozása az államnak nagyon sokba kerül.

„Az államnak és az adófizetőknek ez borzasztó” – mondta Willem Buiter a Citigroup vezető közgazdásza. Abban azonban egyetértenek, hogy a befektetők érdeklődése a kötvények iránt kielégítő.

„Ha a hozamok 7-8 százalékra növekednek, akkor vége a játéknak, Dublin követni fogja Görögország sorsát” – kommentálta az eseményeket Padhraic Garvey, az ING stratégája.

Spanyolország is egy nappal azután lépett a piacra, hogy az ír (és a portugál) német kötvények feletti hozama rekordszintre emelkedett az eurózóna fennállása óta.

A spanyol éves lejáratú papírok hozama 1,908 százalékon alakult, augusztusban az előző aukción 1,836 százalék volt az átlaghozam. A 18 hónap lejáratúak hozama 2,146 százalék lett, szemben az augusztusi 2,78 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.