BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egekben a frankárfolyam

Több tízmilliárdos pluszkiadás vár a devizában eladósodott ügyfélkörre

Újabb történelmi rekordot állított be tegnap a svájci frank az euróval szemben: az uniós devizát a délelőtti órákban 1,2767 svájci frankon jegyezték. A forint hozzávetőleg ugyanekkor mélyrepülést produkált az alpesi fizetőeszközzel szemben: a svájci frank jegyzésára elérte a 226,41 forintot a bankközi devizapiacon. A forint egyébként tegnap az euró ellenében is veszített értékéből; a nap folyamán megközelítőleg 290 forintot kértek a közös európai devizáért. Bár délutánra némileg összekapta magát a honi fizetőeszköz, az árfolyamkilengés figyelemre méltó volt.

Lehetetlen megjósolni, mit hoznak a következő napok, dönt-e újabb csúcsokat a svájci frank árfolyama, az azonban biztos, hogy Európa jelentős része az alpesi ország devizájában adósodott el. Svájc gazdasága pedig biztos lábakon áll, erősebb Németországénál is, azaz nem valószínű, hogy egyhamar elveszítené a frank az úgynevezett menekülő deviza szerepét a befektetők körében. Az eladósodott európai országok között a legutóbbi összesítés szerint Magyarországnak van a harmadik legnagyobb franktartozása. A sorban csak Németország és Ausztria előz meg minket. Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője ugyanakkor úgy véli, némileg oldódni látszik a piacokon az augusztus közepe óta tartó borús nemzetközi hangulat, amely főként a tengerentúli gazdasági kilábalás lassulására utaló jelek miatt alakult ki. Így jó esélye van annak, hogy a befektetők ismét többet „kacsingatnak” majd a kockázatosabb devizák felé, ez a forint árfolyamának is jót tenne. A magas frankárfolyam azonban már így is jelentős többletkiadásokat jelent a devizában eladósodottak számára; több tízmilliárd forintra rúghat az a nem várt kiadás, amelyet a lakosságnak, valamint a kis- és közepes vállalati szektornak el kell szenvednie a hiteltörlesztés során.

Londoni felzárkózó piaci elemzők a svájci frank újabb árfolyamrekordja után úgy fogalmaztak: pénzügy-politikai szempontból már fontosabb tényező lehet a svájci frank, mint az euró árfolyama. Szerintük a rekordokat döntögető frankárfolyam immár bankszektor-stabilitási kérdéseket is felvet. A magyar háztartások és a vállalati adósok svájcifrank-alapú devizahitelei ugyanis elérik a bruttó hazai termék (GDP) ötödét. Több citybeli szakértő szerint lehetséges ugyan szóbeli intervenció a svájci jegybank részéről a frank gyengítésére, de ettől jelentős hatás nem várható.

A Magyar Nemzeti Bank „vészkamatemelésekkel” siethet a forint védelmére – vélik a TD Securities, az egyik vezető globális befektetési tanácsadó csoport elemzői. A cég szerint ha az euró forintárfolyama túl sokáig 290 forint körül mozog, a magyar jegybank azt is veszélyesnek tarthatja, de a mostani helyzetben valószínűleg a svájci frank árfolyama a jelentősebb tényező.

A helyi bankok erős tőkehelyzete miatt Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője nem tartja kockázatosnak a magyar hitelintézetek számára a frank erősödése miatt bizonytalanná váló hiteltörlesztéseket. Jóllehet a szakértő elemzésében úgy becsüli, a következő negyedévben akár meg is duplázódhat a nem teljesítők aránya Magyarországon, ha továbbra is a jelenlegi szint közelében marad a svájci frank jegyzésára.

A Citibank elemzése a július végi adatokra támaszkodik, amikor a frankban denominált hitelek aránya a háztartások teljes hitelállományának a 61 százalékát tette ki. Csupán az árfolyam változása miatt a múlt év vége óta a GDP mintegy 3,5 százalékával nőtt a hazai lakossági hitelállomány. A devizahitelek esetében alacsonyabb volt a második negyedév végén a 90 napon túli késedelemben lévők aránya, mint a forinthiteleknél. A Citibank elemzője szerint ez arra utal, hogy az árfolyammozgások helyett inkább a munkaerő-piaci feltételek határozták meg az ügyfelek törlesztési fegyelmét. Miközben nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a devizahitelek esetében a bankok gyakrabban éltek az átütemezés lehetőségével. A tőketörlesztési moratóriumok nagy része azonban lejár, és ez a Citibank szerint fokozza a hitelbedőlési arány növekedésének kockázatát.

Túl negatív megítélés

Sokkal negatívabban ítélik meg jelenleg a magyar gazdaság helyzetét a nemzetközi piacokon, mint azt a fundamentális állapotok indokolnák – jelentette ki az OTP Bank vezérigazgató-helyettese tegnap a Joint Venture Szövetség konferenciáján. Wolf László szerint ebben szerepe lehet annak is, hogy túl közel vagyunk Romániához. Lengyelország megítélése viszont például jóval kedvezőbb, mint a többi környező országé. Jövőre már az egész régió ismét felzárkózó pályára állhat, a válság miatt azonban lassabban érjük majd el azt a nyugat-európai színvonalat, amelyet az uniós csatlakozáskor megcéloztunk.

A bankár az idén egy százalékot közelítő gazdasági növekedésre számít, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ennek az értéknek a bázisa már magasabb, mint a korábbi éveké, hiszen a megszorítások javítottak azon. A pénzügyi egyensúly helyreállását Wolf László üdvözli, kiemelve: a magyar külkereskedelem az utóbbi időben folyamatosan pozitívumot jelez. Magyarország az elmúlt másfél évben európai rekorder volt hiánycsökkentésben, és „meglátásunk szerint az államadósság is csökkenő pályára állhat” – fogalmazott a szakember.





A bankár az idén egy százalékot közelítő gazdasági növekedésre számít, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ennek az értéknek a bázisa már magasabb, mint a korábbi éveké, hiszen a megszorítások javítottak azon. A pénzügyi egyensúly helyreállását Wolf László üdvözli, kiemelve: a magyar külkereskedelem az utóbbi időben folyamatosan pozitívumot jelez. Magyarország az elmúlt másfél évben európai rekorder volt hiánycsökkentésben, és „meglátásunk szerint az államadósság is csökkenő pályára állhat” – fogalmazott a szakember.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.