BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stagnálás a lakossági betéteknél

Nőtt a pénztári megtakarítások súlya az intézmények kezelt vagyonán belül

Az év második negyedévében a befektetési alapok vagyona öt, míg a Bamosz Regiszter által érintett vagyonkezelt kör 3,4 százalékkal nőtt – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) negyedéves adataiból.

„Az előző negyedévben mért nagyobb csökkenés stagnálássá vált a lakossági forintbetéteknél, míg az intézményi megtakarítások, ha kisebb ütemben is – 4,1 százalékkal az elmúlt negyedév 8,2 százalékához képest –, de tovább emelkedtek. Mindemellett a megtakarítások döntő többsége még mindig a kevésbé kockázatos termékeket részesíti előnyben” – mondta Temmel András, a szervezet főtitkára.

Az információt szolgáltató vagyonkezelők és a Bamosz saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010. június végén 9200 milliárd forintot tett ki piaci értéken: mind az alapoknál, mind pedig a kezelt vagyonnál a negyedéves bővülés az előző időszakban tapasztaltnál kisebb mértékű. Az összes kezelt vagyon közel kétharmada továbbra is pénztári, harmada pedig biztosítói tulajdonú, és ebben a három hónapban is az elmúlt évek trendje érvényesült: a pénztári vagyon bővült, a biztosítói vagyon viszont mérséklődött.

A pénztári vagyon 3609 milliárd forintot tett ki az elmúlt negyedévben (ez a teljes vagyon 63,4 százaléka), ezen belül a részvényarány csökkent, míg a hazai betétek és diszkontkincstárjegyek aránya, valamint az államkötvényeké nőtt. A Bamosz regisztere szerint a negyedévben 95 milliárd forint körüli friss tőke érkezhetett a pénztárakba.

Az összes kezelt vagyon 29,5 százaléka a biztosítóké, ennek 72,2 százalékát kezelték a regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét a unit-linked termékek teszik ki – az adatszolgáltatók összesített adatai alapján 652 milliárd forintot –, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyonok jelentik – a negyedév végén ez 1025 milliárd forintot tett ki.

A unit-linked portfóliókban csökkent a hazai, nőtt a külföldi részvények aránya. A negyedévben a hazai bankbetétek és az állampapírok aránya kismértékben csökkent, míg a hazai egyéb kötvények aránya nőtt. A külföldi betétek és kötvénytípusú eszközök aránya szintén emelkedett, míg a külföldi ingatlanoké és egyéb eszközöké stagnált. A Bamosz felmérése szerint 7-10 milliárd forint körüli friss tőke érkezhetett a unit-linked termékekbe az elmúlt három hónapban.

Az egyéb kezelt portfóliók (magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapok, alapítványok vagyona) részben a nagy betétbiztosítási és befektetővédelmi alapokra érvényes befektetési szabályok, részben a magán- és jogi személyek kockázatkerülése miatt még a biztosítási tartalékoknál is jobban preferálják az alacsonyabb kockázatú eszközöket. Ennek eredményeként a vagyon 84 százaléka továbbra is hazai állampapírokban található.

Az adatot szolgáltató letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. június 30-i piaci értéke 14 516 milliárd forintot tett ki, ez 5,9 százalékos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. A letétkezelésben lévő teljes vagyon 41,2 százalékát a külföldi megbízók számára, míg további 11,6 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyon teszi ki. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.