BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magánnyugdíjpénztárak ügye a mélybe húzta a forintot

A hazai deviza reggel hirtelen gyengülni kezdett az euróval szemben. A befektetőknek kétségeik vannak a nyugdíjkérdéssel kapcsolatban - mondta Suppan Gergely.

A forint reggel hirtelen gyengülni kezdett az euróval szemben, az árfolyam 274,5 körüli szintről pillanatok alatt 276 fölé került. Jelenleg 276,8 forint az euró ára a bankközi devizapiacon.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

A befektetőknek kétségeik vannak a nyugdíjpénztárak kérdésével kapcsolatban – nyilatkozta a Világgazdaság Online-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra a kérdésre, hogy miért gyengülhetett reggel a forint. A befektetők aggódhatnak azért is, hogy ki fogja vásárolni az állampapírokat – fejtette ki az elemző.

A bejelentett intézkedéscsomagból (válságadók) gondolhatják a befektetők, hogy lassulhat Magyarország növekedési üteme, de Suppan Gergely szerint ettől nem kell tartani.

Ha a kormány deficitcsökkentésre költi a befolyt összeget, annak pozitív hatása is lehet, amellett, hogy az intézkedéscsomag nélkül is tartható lenne a hiánycél – húzta alá Suppan. „Nem tudjuk, a kormánynak mi a célja a pénzzel, mire használja azt, délután megtudhatjuk” – mondta az elemző.

A forint gyengülésének hatására a frank is egyre drágább: 207 forint felett jegyzik az alpesi devizát. A napi leggyengébb szint 207,5 volt, majd 207,3 körül stabilizálódott az árfolyam.

„A régió is gyengült” – nyilatkozta Kondrát Zsolt az MKB Bank elemzője. A forint újra a nyári 276-291-es sávhoz közelít, ha 276 felett zár a hazai deviza, akkor visszakerülhet ebbe a sávba. „Ha e szint felett zár a forint, akkor újra küzdeni kell az erősebb szintekért.” A következő támasz 279,8 körül található, az 55 napos mozgóátlagnál – mondta Kondrát Zsolt.

A dollár gyengülő trendje megtörni látszik, visszafordult a mozgás – emelte ki az elemző. Ilyenkor a feltörekvő államok devizái gyengülnek.

A nyugdíjpénztárak ügye bizonytalanságot szül, elsősorban talán nem is maga az intézkedés, hanem az, hogy ilyen szinten bele lehet nyúlni az intézményrendszerbe. Valamint rossz hír, hogy kiesik egy szereplő az állampapírpiacról – húzta alá Kondrát Zsolt.

Az intézkedéscsomag üzenete nem volt egyértelmű, de alapvetően pozitív hírek érkeztek a költségvetés tekintetében – mondta az elemző.

8:00 előtt

A piac figyelme hétfőn a költségvetési tervekre és a válságadókra összpontosul - írta reggeli jelentésében a DowJones. "Kételkedtünk benne, hogy a magyar kormány vajon képes-e előállni olyan költségvetési intézkedésekkel, amelyek kielégítik a hitelminősítőket és a piacokat, ezt a szkepticizmust pedig alátámasztják a bejelentett bevétel-növelési intézkedések, amelyek várhatóan ártanak majd a növekedésnek" - mondta James Lord, a Morgan Stanley elemzője a DowJones-nak.

Hasonlóan fogalmazott az amerikai gazdasági hírügynökségnek Preston Keat, az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport szakértője, aki szerint a válságadók révén tartható az idei és a 2011-es hiánycél, de az extra terhek ronthatják a befektetői környezetről alkotott véleményt, valamint a növekedési és foglalkoztatási kilátásokat.

A svájci frankot 205,50 forinton jegyezték hétfőn reggel, míg péntek este 204,69 forintba került egy frank.

Száz japán jen 243,58 forintot ért a nemzetközi kereskedelemben hétfő reggel hét óra körül, a péntek esti 240,95 forint után.

A dollárt 197,80 forinton jegyezték, a péntek esti 195,49 forint után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.