BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország megpróbál felállni a padlóról

A görögök sikeresen bocsátottak ki rövid lejáratú kötvényeket, a hosszú papírok hozama még mindig igen magas. Az ország mindent megtesz, hogy leszorítsa a költségvetési hiányát.

A görögök 1,17 milliárd forint értében értékesített 26 hét lejáratú kötvényeket, a túljegyzés hatalmas volt. A hozam 4,54 százalékra mérséklődött az előző kötvényeladáson még 4,84 százalékon alakult a hozam.

Ez volt az első aukció, mióta Görögország bejelentette a költségvetés jövő évi tervezetét, és közölte: a GDP 7 százaléka alá csökkenti a hiányt jövőre. „Mi megtesszük, amit tudunk, és reméljük a piac jutalmazza ezt” – közölte az állami adósságkezelő.

A görög és a német hosszú kötvények közötti hozamkülönbség még mindig jelentős: 704 bázisponttal magasabb a görög 10 éves kötvényhozam, melyre a szeptemberi rekordmagas szintről, 899 bázispontról esett.

A két éves kötvényhozamok egy hónap alatt 199 bázisponttal esett, 7,64 százalékra – írja a Reuters. A görög kötvények Európa legjobban teljesítő papírjaivá váltak a harmadik negyedévben (nem volt nehéz annak lenni, ugyanis a kockázatosnak ítélt olasz kötvények is csak 160 bázisponttal haladták meg a német kötvényhozamot – a szerk.).

A csökkenő kötvényhozamok segítik a költségvetési hiány finanszírozási költségének apadását, mely még mindig a második legmagasabb az eurózónában. Görögország célja, hogy jövőre visszatérjen a piacokra, s úgy finanszírozza hiányát.

A hat hónapos kötvény vonzó a befektetők számára: a görög finanszírozási igényt ebben az időszakban az IMF-hitel teljes mértékben fedezi.

A 10 éves kötvényhozam azonban a legmagasabb az euróövezetben, 9,28 százalék. Az ír 6,55 százalék, a portugál 3,99 százalék, a spanyol kötvényhozam 3,73 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.