BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stiglitz: az mentené meg az eurót, ha Németország kilépne

Az eurózóna megszűnhet, ugyanis a tagországok eltérő gazdasági helyzetben vannak, más-más fundamentumokkal rendelkeznek - vélekedett Joseph Stiglitz, a Columbia Egyetem Nobel-díjas professzora.

Az euró megszűnhet – mondta a világ egyik vezető közgazdásza. „Helyrehozhatatlan károkat okozhatnak az európai fellendülésben a megszorítások, melyek az eurózónán söpörnek végig” - vélekedett a Nobel-díjas professzor.

Nincs vége a válságnak - Újabb leminősítés az eurózónában

A spanyolok nagy költségvetési hiányt halmoztak fel, és a magas munkanélküliség is sújtja az országot. „A spekulánsok hamarosan célba veszik az országot” – figyelmeztetett Stiglitz. A Moody’s „AAA”-ról „Aa1”-re rontotta az ország adósságának besorolását a múlt héten.

Mivel sok ország vágta vissza a kiadásokat idő előtt, a globális kereslet csökkenni fog, mely visszafogja a növekedést, ami akár egy dupla-aljú recesszióhoz is vezethet.

„A játékszabályok szerint Spanyolországnak most csökkentenie kell a kiadásait, ami minden bizonnyal növelni fogja a munkanélküliséget. A gazdaság lassulása közepette a fiskális pozíció javulása minimális lesz” – vélekedett a Columbia Egyetem professzora. „Jelenleg Spanyolországot nem támadják a spekulánsok, de ez lehet, hogy csak idő kérdése.”

Az eurózóna országai eltérő fundamentumokkal bírnak: Németország külkereskedelmi mérlege nagy többletet mutat, más országok deficitet halmoztak fel, például Írország, Portugália és Görögország. Az euróra így erős nyomás nehezedik, és nem biztos, hogy túléli ezt – fejtette ki álláspontját Stiglitz.

A professzor szerint az eurózónának egyik megmentési útja lenne, ha Németország kilépne a valutaunióból, ami megengedné az euró leértékelését, s ez segítené az országok exportját. Amíg nem jelentkeztek sokkok, az euróval minden rendben volt, de amikor egy vagy több tagország szembesül visszaeséssel, az jelenti a tesztet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.