BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke nehéz helyzetbe hozta az EKB-t

A Fed döntése nyomán a dollár gyengülni kezdett, mely veszélyezteti Európa kilábalását. Az Európai Központi Banknak minden bizonnyal nem fog tetszeni a folyamat.

A Federal Reserve kormányzója, Ben Bernanke nehéz helyzetbe hozta Jean-Claude Trichet-t, az Európai Központi Bank kormányzóját – írja a Bloomberg.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed 600 milliárd dollár értékben vásárol kötvényeket, hogy ezzel élénkítse a gazdaságot és munkahelyeket teremtsen. Az EKB-nak nagyon át kell gondolnia, hogy milyen intézkedéseket jelent be csütörtöki kamatdöntésén; a meg kell fontolnia, hogy kilép-e a piacról, vagy újabb stimulust jelent be.

A Fed mennyiségi monetáris lazítása kockázatokat rejt magában: az euró felértékelődhet, így az veszélyezteti a kontinens exportvezérelt kilábalását.

„Az Európai Központi Banknak nagyon át kell gondolnia stratégiáját” – mondta Julian Callow, a Barclays Capital londoni elemzője. Az 16 tagországot tömörítő euróövezet növekedését Németország vezeti, ám több ország súlyos adóssággal kell, hogy szembenézzen.

A Fed döntése 9 hónapos csúcsra lökte az eurót a dollárral szemben, aminek az EKB nem fog örülni – mondta Juergen Michels, a Citigroup londoni közgazdásza.

Az EKB csütörtökön 1 százalékon hagyja irányadó rátáját, jósolja a Bloomberg által megkérdezett 55 közgazdász mindegyike. Az euróövezet gazdasága a gyengülés jeleit mutatja, a munkanélküliség 12 éves csúcsra emelkedett szeptemberben, 10,1 százalékra. Az export Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában augusztusban második hónapja esett vissza, miközben a dollár folyamatosan gyengült.

A Nemzetközi Valutaalap 1,7 százalékos növekedést jósol az euróövezetben 2010-re, és 1,5 százalékot jövőre. Az Egyesült Államokban a bővülés 2,6 illetve 2,3 százalék lehet az IMF szerint.

A gazdaságok teljesítménye nem túl eltérő, a Fed és az EKB mégis teljesen más irányba megy – mondta Nick Kounis, az ABN Amro Bank makrogazdasági elemzője. Az EKB elégedett a lassabb növekedéssel és az alacsony inflációval, míg a Fed ezt teljesen elfogadhatatlannak tartja – mutat rá Kounis.

Axel Weber azt javasolja az EKB-nak, hogy kezdjen kötvényvásárlási programba. Ennek alapja lehet, ugyanis az ír 10 éves kötvények hozama 505 bázisponttal haladja meg a német hasonló futamidejű kötvények hozamát, a portugál 386, a görög kötvények hozama 838 bázisponttal magasabb, mint a német kötvényeké.

Az EKB nem hagyja figyelmen kívül az inflációs nyomást: Trichet októberben figyelmeztetett a felpörgő inflációra. Ha a pénzromlás üteme 2 százalék fölé kerül, az EKB bajba kerülhet.

Elindult a pénznyomda

A Fed 600 milliárd dollár értékben vásárol kötvényeket: E monetáris stimulus hatására az euró felértékelődhet, ami deflációba taszíthatja Európa gazdaságát – mondta a Nobel-díjas közgazdász, Robert Mundell. A defláció rontaná a szuverén adósságválsággal szenvedő Európa helyzetét.

Az Európai Központi Bankot nehéz helyzetbe hozhatja a Fed újabb monetáris lazítása. Mundell felhívta a figyelmet arra, hogy Brazília buborékokra figyelmeztetett a Fed politikája miatt. Az ország beavatkozásra kényszerült, hogy megakadályozza fizetőeszköze felértékelődését a dollárral szemben.

Mundell korábban elmondta: „a monetáris lazítás terrorizálja a világgazdaságot”. Raghuram Rajan, a Nemzetközi Valutaalap korábbi közgazdásza, A Chicagói Egyetem professzora úgy gondolja, hogy a fejlett államok rekordalacsony kamatai kényszerítik a tőkét vándorlása, így oda, ahol nagyobb hozamokat érhetnek el a befektetők. A feltörekvő országokba vándorló tőke buborékok kialakulásához vezethet, a sokk akkor következhet be, amikor elkezdődik a kamatemelési periódus a fejlett országokban.

Bas Baker, a Nemzetközi Valutaalap közgazdásza október 21-én elmondta: az euró közel van a túlértékeltséghez. Hozzátette: ez hátráltatja az európai kilábalást.

A Fed monetáris politikája gyengíti a dollárt, így az exporton keresztül segíti az Egyesült Államok kilábalását. Azonban a „leértékelési verseny” egy nulla összegű játék – hívta fel a figyelmet Nouriel Roubini . Ha egy ország valutája leértékelődik, az más nemzetek kárára történik, így az erősödést elszenvedő országok exportpozíciója romlik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.