BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Soha nem fogják visszaadni a nyugdíjbefizetéseket"

A most 14 hónapra elvont magánbefizetéseket nem fogják visszaadni a maradóknak - vélekedett Simonovits András, az MTA nyugdíjszakértője. A költségvetés soha nem lesz olyan helyzetben, hogy ezt megtegye - tette hozzá. A Költségvetési Tanács szerint a 2011-es büdzsé teljesülése azon múlhat, hogy mennyi pénztártag lép át. Erre azonban csak spekulációk vannak.

Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia nyugdíjszakértője a Világgazdaság Online-nak elmondta: „nem fogják tudni visszaadni a 14 hónapra elvont magánbefizetéseket”. Hozzátette: a költségvetés helyzete ezt nem fogja megengedni.

Mekkora hozamot ért el az Ön pénztára? A nyugdíjkasszák teljesítményét itt megtekintheti!

Emlékeztetett: 1999 és 2003 között sem a tervezett ütemben haladtak a nyugdíjkasszáknak utalt járulékbefizetések. Az első Orbán-kormány 6 százalékon tartotta a magánkasszáknak átutalásra kerülő járulékot a tervezett 8 százalék helyett – tette hozzá Simonovits. Kiemelte: akkor sem kártalanította soha, senki a pénztártagokat.

„A kormány akciója felelőtlen és átgondolatlan” – minősítette az MTA munkatársa a nyugdíjrendszer körül kialakult zűrzavart. Nem tudja senki, hogy hányan fognak átlépni az állami pillérbe, csak spekulálni lehet, de esély van arra, hogy olyan kedvezőtlen szabályozási rendszert alakítanak ki a magánpillérben maradóknak, hogy „ne érje meg” a magán-nyugdíjrendszerben maradni.

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási igazgatója szerint nem lesz nehéz ellehetetleníteni a pénztárakat. Már olyan egyszerű adminisztrációs trükkök is igen eredményesek lehetnek, amelyek a tagok tájékozatlanságára, illetve kényelmességére építenek - írja mai számunkban.

Ám "a hosszabb távra tekintők számára a kevesebb átlépés mindenképpen pozitív fejlemény lenne, hiszen az fordított arányban áll a jövő terhére történő eladósodásunkkal. A demográfiai bomba ugyanis eközben egyre csak ketyeg tovább" - teszi hozzá elemzése végén Rajné Adamecz Ildikó.

A Költségvetési Tanács hétfői elemzést azzal indította, hogy: ha kellő számú pénztártag lép át az állami pillérbe, akkor tartható a költségvetés belső egyenlege, ellenkező esetben nem. A kormány az átlépésből adódóan 530 milliárd forint bevétellel számol a büdzsében.

Simonovits András szerint a magyar mentalitásra vall, hogy ilyen hirtelen, átgondolatlan döntéseket hoznak, és „egy kurucos huszárvágással” átrendezik a rendszert.

A The Wall Street Journal hasonló következtetésre jut: a magyar kormány büntetheti azokak – például különadóval – akik a magánpénztárakban szeretnének maradni. E nélkül vélhetően nem teljesülhet a kormány terve a 90 százalékos átlépési arányról – írja a WSJ.

A magyarok nincsenek felháborodva a kormány „reformja” miatt: a neves amerikai szaklap szerint ez azzal magyarázható, hogy az emberek nagy része még a szocialista rendszerben nőtt fel, ahol az állam mindent biztosított számukra. Akik ebben a korban nőttek fel azok szerint „az állam mindenben a legjobbat adhatja polgárainak” – érvel a WSJ.

A kormány azzal magyarázza tervezetét, hogy az emberek nem kényszeríthetőek arra, hogy tőzsdére vigyék megtakarításaikat. Mint megírtuk: a magánpénztári tagok maguk választhatják meg, hogy milyen kockázatot vállalnak gyarapodásukért. A nyugdíjpénztárak kiemelkedően teljesítettek az elmúlt és eddig az idei évben: minden pénztár portfóliójának árfolyama emelkedett.

Brutális hozamok a magánpénztárakban

Az állam tehát elkölti azokat a megtakarításokat, melyeket az átlépők halmoztak fel (530 milliárd forintot beépített a költségvetés bevételi oldalába 2011-re). Az Európai Unióval kemény csatát vívhat még a kormány: az EU azon az állásponton van, hogy a nyugdíjreformtól visszalépő országokban keményebb kritériumokat szabnak a hiánycél tekintetében. Vagyis éppen annyival szigorítanák meg a költségvetési deficitre vonatkozó kritériumot, amennyit a nyugdíjreformtól való visszalépésből „nyert” az ország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.