BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint öt havi "legjobb hete" a frankhiteleseken nem segít

A forint a legjobb hetét zárta július óta, azonban a frankhiteleseken ez nem segít. Az euró gyengült, így a forint frankkal szembeni „másik lába” nem tudott hozzájárulni a javuláshoz.

A forint legnagyobb heti erősödését érte el öt hónapja, július óta – írja a Bloomberg hírügynökség. A forint a legjobban teljesítő feltörekvő deviza az euróval szemben ezen a héten több mint 20 fizetőeszközt figyelembe véve a Bloomberg adatai alapján.

A forint menetelését támogatta az a spekuláció, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfői kamatdöntésén újra emeli az irányadó rátát: novemberben meglepetésre 5,25 százalékról 25 bázisponttal 5,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács.

A forint a hét elején 279-es árfolyamról indult az euróval szemben, péntek délután 273,5 forintot kell adni a közös európai devizáért. A javulás mértéke meghaladja az 5 egységet.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Bloomberg által megkérdezett elemzők éppen fele gondolja azt, hogy a jegybank tovább szigorít hétfőn, és 5,75 százalékra emeli az irányadó rátát. A Reuters felmérése is hasonló eredményre jutott. „Emelni fogja a monetáris tanács az alapkamatot: ha nem jövő hét hétfőn, akkor januárban” – mondta Ötvös Mihály, a CIB Bank kereskedője a Bloombergnek. „Ez támogatja a forint erősödését” – tette hozzá.

Az MNB elbizonytalanította az elemzőket is

Továbbá csökkenhetett annak kockázata, hogy az európai adósságválság tovább fog terjedni. Szerdán a Moody’s kijelentette: Spanyolország adósságának besorolását ronthatja, mely megingatta az eurót és történelmi mélypontra lökte a svájci frankkal szemben. Az euró 1,276-os jegyzésre süllyedt a frankkal szemben egy pillanatig a bankközi devizapiacon.

Pénteken a Moody’s Írországra csapott le: öt fokozattal rontotta az ír államadósság besorolását a hitelminősítő „Baa1” kategóriába. Még így is három fokozattal a befektetésre nem ajánlott kategória felett áll a besorolás. Az eurót újabb történelmi mélypontra lökte a Moody’s döntése: 1,2721-es szinten jegyezték az eurót az alpesi devizával szemben. Az euró fel tudott kapaszkodni a mélypontról, azonban nem tudta elérni az 1,28-as támaszt.

A forint 1,8 százalékkal erősödött az euróval szemben ezen a héten, a lengyel zloty 1 százalékos erősödést könyvelhet el, a cseh korona 0,2 százalékot javított, míg a román lej 0,1 százalékot erősödött a közös európai devizával szemben a Bloomberg adatai alapján.

A forint erősödése azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy ez a hét könnyebbséget hozzon a frankhiteleseknek. A frankért 1 forinttal kell kevesebbet adni, mint a hét elején: hétfőn 214,7 forintot, míg pénteken 213,7 forintot kérnek az alpesi devizáért. A forint tehát alig erősödött a frankkal szemben, így a frankhiteleseken a hazai deviza legjobb hete aligha segít.

A hetet folyamatosan kockázatkerülés jellemezte, az európai vezető tőzsdeindexek nem tudtak elrugaszkodni. A svájci frank erősödött, az eurózóna adósságválságra egyelőre megoldás nem született. Az Európai Központi Bank (EKB) tőkéjét majdnem duplájára emelték, mely nyugtathatja a piacokat; a jegybank jelenleg „csendes” likviditásfokozással stabilizálhatja a piacokat: az adósságválságtól szenvedő államok kötvényeit vásárolja, mellyel igyekszik fenntartani a stabilitást.

A Svájci nemzeti Bank (SNB) csütörtökön 0,25 százalékon hagyta a megcélzott kamatszintet. Az euróövezet stabilitásával kapcsolatos aggodalmak felerősödtek az elmúlt hónapban, így a svájci frank tovább erősödött – közölte Philipp Hildebrand, a jegybank kormányzója.

A jegybank csökkentette inflációs várakozásait a szeptemberi előrejelzéshez képest. Az SNB erre az évre 0,7 százalékos inflációt vár, jövőre 0,4 százalékos pénzromlást, míg 2012-re is csak 1 százalékra prognosztizálja az inflációs ütemet. Hildebrand kiemelte: az SNB küzdeni fog a defláció ellen. Ha az SNB kamatot emelt volta az a svájci frank további erősödését okozná. A kamatdöntésből és a kommentárból kitűnik: az SNB igyekszik megakadályozni a frank erősödését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.