BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbillent a forint

A forint délután gyengült, majd korrigálni tudott. Az euróval szemben 273 fölött jegyezték a hazai devizát délután, majd 272,7-ig kapaszkodott. Az euró gyengült és a svájci frank erősödött a romló befektetői hangulat miatt, így a forint 210 körüli szintről 213-ig esett a frankkal szemben, majd 212-ig korrigált.

„A svájci frank erősödött a bankközi devizapiacon” – mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a Világgazdaság Online-nak. Reggel majdnem 1,3-ról indult az euró a frakkal szemben, délutánra 1,285-ig csökkent az árfolyam.

Délután a forint 273,25-re gyengült az euróval szemben, reggel még 272 forint körül jegyezték az eurót. Öt óra után a forint korrigálni tudott, és visszatért 273 alá. A svájci frankot 212,2 forint felett jegyzik délután.

A délelőtti semlegesnek mondható befektetői hangulat elromlott, a Nasdaq 1 százalék feletti, az S&P500 0,56 százalékos esésben áll New Yorkban. A Dow 0,68 százalékos gyengülésben tartózkodik.

Az amerikai és európai gazdasági hírügynökségek vezető híre az egyiptomi zavargások és tüntetések, ahol kijárási tilalmat rendeltek el. A katonaságot is az utcára vezényelték a rendőrség után, hogy megfékezzék a tüntetéseket. „Ezzel van indok a profitok realizálására” – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A kormány kiadáscsökkentési terveivel kapcsolatban Kondrát Zsolt elmondta: a várható lépések jelentős része benne van már az árfolyamban. „Ha fontos tételeknél takarítanak meg, melyek javítják a versenyképességet, az még hozzá is adhat ehhez” – tette hozzá. Pozitív elmozdulás történt az utóbbi időben, de megítélésünk egyelőre nem változott – vélekedett az elemző.

Az eurózóna adósságválságával kapcsolatban kiemelte, hogy „folyik a munka a megoldásra”, és csökken a nyomás. A növekedés alacsony marad az eurózónában, és a jelenlegi árfolyamánál gyengébb lehet az euró a dollárral szemben. Az eurót 1,36-os szinten jegyzik a dollárral szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.