BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a forint, és tovább száguldhat: itt a célárfolyam!

A forint erősödött az euróval szemben a támogató nemzetközi befektetői hangulatban. A hazai deviza tovább roboghat, ha a kormány intézkedéseit elégségesnek ítélik meg a piacok és a hitelminősítők.

A forint délelőtt erősödött az euróval szemben a bankközi devizapiacon, a 272,9-es záróárfolyamról 271,3-ig kapaszkodott a hazai deviza. A forint ezzel 2 havi csúcsra emelkedett a közös európai fizetőeszközzel szemben mindenkori záróárfolyamhoz viszonyítva. Reggel még 273,45-ös szinten is láthattuk a jegyzést, majd a tőzsdék nyitása után erőteljes felzárkózás bontakozott ki.

A forint napon belül a lengyel zlotyval együtt erősödik, mindkét deviza 0,6 százalékot javított az euróval szemben. A cseh korona 0,17 százalékkal erősödött, a román lej minimális, 0,045 százalékos pluszban tartózkodik.

„Jelenleg külső hatások a meghatározók a forint árfolyamában” – mondta Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában. „Az euró emelkedése kedvező hatással van a forintra is” – tette hozzá.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„Várakozásunk szerint folytatódik a forint erősödése, és ha a kormányzati reformok nem okoznak csalódást, a reformcsomagot elegendőnek ítéli meg a piac – elkerülve a leminősítést -, akkor a forint erősödhet” – mondta Barta György. „A forint az év második felére elérheti a 260-as sávot” – emelte ki a közgazdász.

Kérdés, hogy az egyiptomi válság „elül-e”. Ha így van, és nem eszkalálódik, nem terjed tovább, akkor nem lesz jelentős hatása – mondta el az elemző. Ha másképp lesz, akkor a feltörekvők, így a forint is rosszul járhat Barta György szerint.

A jegybanki alapkamat alakulásával kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg nem lát okot az emelésre, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsát a januári inflációs adat befolyásolhatja a jegybanki kamattal kapcsolatban.

A legutóbbi döntésen – amikkor 6 százalékra emelték az irányadó rátát – a „héja hév” talán enyhült – mondta Barta.

Ismeretes, a monetáris tanács novemberben 5,25 százalékról meglepetésre emelte a jegybanki alapkamatot 25 bázisponttal. Azóta minden kamatdöntésen negyed százalékponttal emelt a tanács.

Elemzők szerint az új monetáris tanács összetétele inkább „galamb” szemléletű lehet, mert tisztviselők választásának mechanizmusa változik. Eddig a jegybank elnöke és a kormányfő felváltva választhatta a tagokat, az új szabályok szerint az országgyűlés illetékes bizottsága jelölheti majd a tagokat.

A Morgan Stanley elemzése szerint a jegybank így is tovább folytathatja a szigorítást, de a CIB Bank közgazdásza szerint ez csak elemzőház várakozása, míg a többiek mást, a kamat csökkentését várják. „Egy elemzőház véleménye nem tolja el a piacot” – emelte ki Barta György.

A nemzetközi befektetői hangulat támogató, a vezető európai tőzsdeindexek 0,5-0,9 százalék közötti emelkedésben vannak; amellett, hogy az egyiptomi helyzet nem rendeződött egyelőre.

A forint a svájci frankkal szemben is kedvezőbb szintekre evezett: a 211,12-es záróról 209,5-ig kapaszkodott a hazai deviza.

Az euró is tartja magát a dollárral és a frankkal szemben. A zöldhasút 1,3768-on jegyzik a reggeli 1,3694-ről. A frankkal szemben nem érte el a lélektani 1,3-at az euró, de 1,2945-re emelkedett 1,2927-ről.

Hosszabb időtávot tekintve az euró elrugaszkodott a múlt év végi 1,24 körüli történelmi minimumától a frankkal szemben, mert az eurózóna adósságválsága némileg kikerült a figyelem középpontjából és láthatóan a megoldás felé tesznek lépéseket a tagországok. Azonban nem szabad elfelejteni: erősödő kockázatkerülés esetén a menedékdevizának tekintett svájci frank erősödhet, és a feltörekvők közé sorolt forint gyengülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.