BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra kudarcot vallott az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) nem tudta teljesen semlegesíteni a kötvényvásárlási programját.

Az Európai Központi Bank (EKB) nem tudta teljesen semlegesíteni a kötvényvásárlási programját. Az eddigi 76,5 milliárd euró értékű államkötvények sterilizálását csak 68,2 milliárd euró értékben tudta megoldani, a pénzintézetek kevesebb likviditási igénye miatt - tudósít a Bloomberg. A jegybanknak harmadik alkalommal nem sikerült a teljes neutralizálás.

A frankfurti székhelyű jegybank 2010 május 10-én kezdett államkötvények vásárlásába, hogy segítsen visszaállítani a piaci bizalmat. Az EKB gondosan ügyelt a pénzkínálatra, hogy az ne növekedjen, elkerülve az infláció emelkedésének kockázatát: a bankoknak hét napos betéteket nyújtott. Az EKB tisztviselői sürgetik a kormányzatokat, hogy nagyobb felelősséggel legyenek az adósságválság megoldására.

A nyomás csökkenthet az EKB-n, ugyanis a legfrissebb információk szerint az Európai Unióban közel állnak a megállapodáshoz, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) is államkötvényeket vásárolhasson. Az alap hitelminősítése a legmagasabb befektetésre ajánlott besorolású, így a befektetők szívesen vásárolnak, alacsony hozam mellett EFSF kötvényeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.