BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába Japán és Líbia, erősödött a forint

A forint erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben is hétfőn. A hazai deviza az elmúlt hetekben jól bírta a nemzetközi eseményeket: a japán katasztrófát és a líbiai polgárháborús helyzetet is.

A forint hétfőn erősödött az euróval szemben: a reggeli 272,5-ös árfolyamról 271-ig ereszkedett a kurzus.

A Japán kockázatok csökkenésével emelkedni tudtak ez európai vezető tőzsdeindexek – írja a Bloomberg hírügynökség. A kedvezőbb nemzetközi befektetői környezetben a forint is erősödni tudott.

Az erősödéshez jelentősen hozzájárulhatott, hogy a parlament gazdasági bizottsága kinevezte a két monetáris tanácstagot: a tagokkal kiegészült a monetáris tanács.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt javasolta a jegybank monetáris tanácsába Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke a testületnek.

Elemzők szerint eltűnt a kockázata annak, hogy a lazább monetáris politika irányába menjen az MNB. Az eurót 271,4 forinton adják a bankközi devizapiacon hétfő délután.

A forint 0,38 százalékot, a román lej 0,25 százalékot erősödött az euróval szemben. A lengyel zloty ennél többet, 0,75 százalékot kapaszkodott, azonban hozzá kell tenni, hogy a japán válság kirobbanása óta jelentősen gyengült a lengyel fizetőeszköz. A régiós devizák közül egyedül a cseh korona esett a mai nap folyamán: 0,3 százalékkal értékelődött le a közös európai deviza ellenében.

Közben az euró 1,42-ig erősödött a dollár ellenében, mely négyhónapos csúcsnak felel meg. A frankkal szemben is kedvezőbb szitnekre evezett az euró: a reggeli 1,278-as kurzusról 1,284-ig kapaszkodott.

A forint erősödése és a nemzetközi folyamatok hatására a frank/forint kereszt 213-ról 211-ig ereszkedett. A pillanatnyi árfolyam 211,34-es szinten található.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.