BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulhatnak a devizák, tovább gyengülhet a forint

A görög adósságválság fokozódása és a spanyol választási eredmények nyomán tegnap gyengült az euró a svájci frankhoz és a dollárhoz, a forint pedig az euróhoz képest. Elemzők szerint két héten belül a közös deviza 274, a frank pedig 225 forintig drágulhat.

Tegnap mintegy 0,7 százalékkal, 270,6 forint közelébe emelkedett az euró árfolyama, a svájci franké 1,2 százalékkal, 218,9, a dolláré 1,8 százalékkal, 193,1 forintra nőtt. Az utóbbi két hónapban nem volt ilyen gyenge a hazai fizetőeszköz. Elemzők külföldi eseményekkel magyarázzák a folyamatokat.

A görög adósságválság körüli politikai bizonytalanság erősödése a fő oka a forint és az euró gyengülésének – mondta a Világgazdaságnak Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. A bizonytalanság azért fokozódott, mert a görög kormánynak a vártnál nehezebb keresztülvinnie a megszorításokat, ezért kockázatkerülőbbé váltak a devizapiaci szereplők.
A vezető elemző úgy véli, a héten tovább gyengülhet a forint, s erősödhet a svájci frank és a dollár az euróhoz képest. Szerinte a héten az euró árfolyama 273-275, a svájci franké 222-225 forintra emelkedhet, és a bizonytalanság fennmaradása esetén a vázolt tendenciák később is fennmaradhatnak.

A görög adósságválságot Háda Bálint szerint megoldják, mert az országot finanszírozó európai bankoknak és az oda exportáló unióbeli cégeknek is érdeke, hogy Görögország az eurózónán belül maradjon. Görögország pedig azért ellenezné a kiválást, mert a drachma újbóli bevezetése jelentős költséggel járna, és azonnal kockázatosabbá tenné a görög adósság visszafizetését. Az elemző szerint a válság megnyugtató rendezése után a múlt hetinél erősebb lehet az euró és a forint értéke.

A hazai deviza és az európai fizetőeszköz pénteki és hétfői gyengülése elsősorban devizapiaci korrekció eredménye – véli Miró József, az Erste Bank stratégája. Szerinte a forint euróhoz és az euró svájci frankhoz viszonyított erősödése már korábban megállt, és az ellenkező irányú árfolyammozgást felgyorsította, hogy pénteken leértékelték a görög államadósságot, a hét végén pedig az ellenzék nyert a spanyol tartományi és helyi önkormányzati választásokon. Az utóbbi miatt ugyanis az derülhet ki, hogy a vártnál nagyobb lesz a tartományok költségvetéseinek, így az egész ország államháztartásának a hiánya.

Az Erste Bank stratégája szerint a következő egy-két hétben folytatódhatnak a napokban kialakult devizapiaci tendenciák. Két héten belül az euró árfolyama 274, a svájci franké 225, a dolláré pedig 205 forintra emelkedhet. Miró József úgy véli, hogy hoszszabb távon a svájci frank és a dollár tovább erősödhet az euróhoz és a forinthoz képest, az euró értéke viszont várhatóan 270 és 280 forint között marad, és szélsőséges esetben is 260 és 290 forint között ingadozik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.