BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a szlovák bankoknak is jobban megy, mint nekünk

A tavalyi számok alapján alulteljesít a magyar hitelintézeti szektor több régiós államéhoz képest.

A szlovákiai bankszektor 174 millió eurós (hozzávetőlegesen 46 milliárd forintos) adózott nyereséget produkált az első három hónapban, ez másfélszerese az egy évvel korábbinak – tette közzé a Szlovák Nemzeti Bank (NBS). A jegybank adatai szerint az emelkedő eredmény egyrészt annak köszönhető, hogy a kamatbevételek az előző évhez képest 8,2 százalékkal, 437,42 millió euróra emelkedtek, illetve a hitelek után elszámolt értékvesztés és céltartalék mennyisége töredékére, 37 millió euróra esett vissza.

A szlovákiai bankszektor első negyedéves számai ugyanakkor nem kelthetnek különösebb meglepetést, hiszen a tavaly elért, bő félmilliárd eurós szektorszintű nettó profit csaknem kétszerese volt az egy évvel korábbinak. Ehhez képest a hazai hitelintézetek jóval gyengébben muzsikáltak: a szektorszintű profit 2010-ben 38,4 milliárd forintot ért el Magyarországon, és még az ötödét sem éri el a bázisidőszakinak. Ez persze szintén nem meglepő, hiszen a szlovákiai szereplőknek egy sor olyan tényezővel nem kellett számolniuk, amelyekkel a magyaroknak igen: a hazai makrogazdasági helyzet például változatlanul nem kedvez a banki üzleti aktivitás növekedésének, a hazai bankoknak a nagy devizakitettség miatt nagyon komoly kockázatiköltség-növekedéssel kellett számolniuk, emellett a tavaly bevezetett különadó is súlyosan rontotta a végső mérleget.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.